Cizrnové placičky (rychlý falafel)


Křupavé zvenku, měkké a šťavnaté uvnitř, s krásnou zlatavou barvou a bohatou vůní česneku, bylinek a koření. Tyhle rychlé cizrnové placičky mají lehce oříškovou chuť, díky římskému kmínu a koriandru připomínají klasický falafel, ale nemusí se dlouho připravovat. Skvěle se hodí do pita chleba, k salátu nebo jen tak s jogurtovým dipem.

Počet porcí je 8 menších placiček

Doba přípravy je 20 minut

Suroviny na cizrnové placičky 

  • 1 plechovka cizrny (400 g, scezená a osušená)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky nebo strouhanky
  • 1 stroužek česneku (prolisovaný)
  • ½ lžičky římského kmínu (nebo obyčejného)
  • ½ lžičky mletého koriandru (nebo nasekané petrželky)
  • Špetka soli a pepře
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • Olej na smažení

Postup přípravy

  • Do mixéru vložíme cizrnu, vejce, mouku, česnek.
  • Přidáme sůl, pepř, římský kmín, koriandr a citrónovou šťávu.
  • Vše rozmixujeme na hustší konzistenci.
  • Pokud by těsto bylo řídké můžeme přidat mouku.
  • Z těsta tvoříme malé placičky v průměru 5 cm.
  • V pánvi rozehřejeme olej a smažíme z obou stran dozlatova a křupava. Zhruba 2-3 minuty z každé strany.
  • Placičky můžeme podávat s dipem, čerstvou zeleninou, ale můžeme naplnit i do pita chlebu.
Cizrnové placičky (rychlý falafel)
Cizrnové placičky (rychlý falafel)