Křupavé zvenku, měkké a šťavnaté uvnitř, s krásnou zlatavou barvou a bohatou vůní česneku, bylinek a koření. Tyhle rychlé cizrnové placičky mají lehce oříškovou chuť, díky římskému kmínu a koriandru připomínají klasický falafel, ale nemusí se dlouho připravovat. Skvěle se hodí do pita chleba, k salátu nebo jen tak s jogurtovým dipem.
Počet porcí je 8 menších placiček
Doba přípravy je 20 minut
Suroviny na cizrnové placičky
- 1 plechovka cizrny (400 g, scezená a osušená)
- 1 vejce
- 2 lžíce hladké mouky nebo strouhanky
- 1 stroužek česneku (prolisovaný)
- ½ lžičky římského kmínu (nebo obyčejného)
- ½ lžičky mletého koriandru (nebo nasekané petrželky)
- Špetka soli a pepře
- 1 lžíce citronové šťávy
- Olej na smažení
Postup přípravy
- Do mixéru vložíme cizrnu, vejce, mouku, česnek.
- Přidáme sůl, pepř, římský kmín, koriandr a citrónovou šťávu.
- Vše rozmixujeme na hustší konzistenci.
- Pokud by těsto bylo řídké můžeme přidat mouku.
- Z těsta tvoříme malé placičky v průměru 5 cm.
- V pánvi rozehřejeme olej a smažíme z obou stran dozlatova a křupava. Zhruba 2-3 minuty z každé strany.
- Placičky můžeme podávat s dipem, čerstvou zeleninou, ale můžeme naplnit i do pita chlebu.