Čočka na kyselo patří mezi tradiční české pokrmy, často i sváteční. Podávat ji můžeme s vařeným vejcem, uzeným masem, nebo jen tak samotnou s okurkou a čerstvým pečivem. Nejlepší na tom je, že ji uvaříte poměrně rychle.
2 porce
Doba přípravy 1 hodina
Suroviny
- 200 g čočky
- 1 ks cibule
- 1 ks zeleninový bujón
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- 4 stroužky česneku
- 2 hrsti majoránky
- Sůl podle potřeby
- Pepř podle potřeby
- 1 lžíce octa
- 4 ks vařené vejce
Postup přípravy
- Čočku si propláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a přes noc necháme odležet. Pokud nemáme čas můžeme čočku vařit bez namočení.
- Druhý den vodu slijeme, dolijeme čerstvou vodu, vložíme bujón, dáme na plotnu a přivedeme k varu.
- Mezi tím co se nám čočka vaří si v malém kastrůlku rozehřejeme sádlo, zpěníme na něm na kostičky nakrájenou cibuli a zasypeme moukou.
- Vzniklou jíšku opražíme a necháme vychladnout.
- Až máme čočku měkkou vmícháme do hrnce jíšku a provaříme asi 15 minut.
- Odstavíme z plotny, přidáme sůl, pepř, prolisovaný česnek, majoránku, ocet a vše promícháme.
- Podáváme s vařeným vejcem, kyselým okurkem a čerstvým pečivem.
Doporučujeme:
- Fantastické zapékané brambory s uzeným
- Domácí plněné bramborové knedlíky
- Bramborové halušky se zelím a uzeným
- Tradiční domácí šunkofleky