Dančí maso je jedním z nejlepších zvěřinových mas. Je velmi křehké, chutné a můžete si z něj připravit nejen guláš, ale taky šťavnaté kousky a podávat je s kyselými houbami. Jako přílohu můžete použít knedlík, rýži, my jsme použili bramborové noky.
5 porcí
Doba přípravy 2,5 hodiny
Suroviny
- 1 kg dančí kýty
- 50 g uzené slaniny ( špek)
- 4 ks cibule
- 2 lžíce sádla
- 2 ks bobkového listu
- 1 lžička tymiánu
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 dcl červeného vína
- 5 lžic kyselých naložených hub
- Sůl podle potřeby
- Pepř podle potřeby
- 5 porcí uvařených bramborových noků
Postup přípravy
- Maso si očistíme, odblaníme, nakrájíme na kousky a vložíme do misky.
- Přidáme sůl, pepř, prolisovaný česnek, tymián, můžeme trochu oleje.
- Promícháme a necháme chvíli uležet.
- V hrnci si rozpustíme sádlo společně s kostičkami nakrájené slaniny.
- Vsypeme do hrnce na kostky nakrájenou cibuli, přidáme bobkové listy a restujeme dohněda.
- Potom vložíme maso, opečeme ze všech stran, aby se nám dobře zatáhlo.
- Zaprášíme paprikou, krátce orestujeme a zalijeme vodou.
- Pod poklicí dusíme do měkka. Zhruba 1-2 hodiny.
- Před dovařením poklici odděláme, přilijeme víno.
- Mouku si rozšleháme s vodou na hladké těstíčko a vlijeme do vařícího masa.
- Provaříme ještě 20 minut.
- Pokud máme omáčku hustou můžeme přilít víno.
- Odstavíme z plotny a podle chuti dochutíme solí, pepřem, tymiánem.
- Podáváme s bramborovými noky a na talíři na každou porci přidáme kyselé houby.
- Ozdobíme nasekanou jarní cibulkou a můžeme podávat.
Související recepty:
- Smaženice z čerstvých hub s vejci
- Pivní guláš s chlebem
- Dančí guláš na červeném víně
- Gnocchi s kuřecím masem a žampiony