Donuty jsou oblíbeným sladkým pečivem, které je známé po celém světě. Jsou to kruhové nebo tvarované smažené nebo pečené kousky těsta, které jsou často posypané cukrem, glazurou nebo ozdobené dalšími přísadami. Donuty se často podávají čerstvé a teplé, ale jsou také k dostání v pekárnách, kavárnách a obchodech s rychlým občerstvením. Mohou být jednoduše posypány cukrem nebo skořicí, pokryty sladkou glazurou nebo náplní jako například marmeládou, čokoládou, krémem nebo ořechovým máslem.
Počet donutů asi 40 ks
Doba přípravy 2 hodiny
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 3 lžičky sušeného droždí
- 50 g cukru krystal
- 1 špetka soli
- 100 g rozpuštěného másla
- 3 ks žloutků
- 250 ml vlažného mléka
- Olej na smažení
- Lotusový krém na potření
- Drcené lotus sušenky na ozdobu
Postup přípravy
- Do robotové mísy vsypeme mouku, sůl, cukr a droždí.
- Přidáme vlažné mléko, žloutky, máslo a uhněteme na hladké těsto.
- Těsto přikryjeme utěrkou a necháme zhruba 1 hodinu kynout.
- Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál. Těsto válečkem rozválíme na silnější placku.
- Pomocí skleničky vykrajujeme kolečka a uprostřed uděláme otvor, aby nám vznikl donut. Necháme ještě chvíli nakynout.
- V hrnci rozehřejeme dostatek oleje na smažení.
- Donuty vkládáme do oleje a z obou stran smažíme dozlatova.
- Po vychladnutí natřeme povrch lotusovým krémem a ozdobíme rozdrcenými lotus sušenkami.