Kuřecí gyros je oblíbené jídlo hlavně v Řecku, kde vám udělají originál v pita chlebu, ale i domácí varianta v tortile je rozhodně také vynikající, zkuste a uvidíte.
Pro 4 osoby:
3 kuřecí prsa
1 kg brambor
Suroviny
- kuřecí maso
- koření gyros
- olivový olej
- plechovka kukuřice
- brambory
- koření na brambory
- sůl
- tortila 4ks
Postup přípravy
Brambory
- Brambory omyjeme a nakrájíme na měsíčky a osušíme.
- V míse je promícháme s olivovým olejem a dle chuti okořeníme, ale nesolíme, to až na konec, když jsou upečené.
- Pečeme zhruba 45 – 60 minut dle počtu brambor, při teplotě 180 – 200C.
- Přibližně po 30 minutách brambory na pečícím papíru promicháme (otočíme) a případně ještě pokapeme olejem.
- Hotové brambory osolíme.
Maso
- Kuřecí maso nakrájíme na kostky, do misky, která jde uzavřít, přidáme olej a okořeníme.
- Necháme odležet nejlépe do druhého dne.
- Před úpravou vyndáme maso z lednice.
- Maso osmahneme na rozpálené pánvi a můžeme přidat trochu oleje.
- Smažíme asi 5 – 10 minut, přidáme také okapanou kukuřici.
Tortily
- Když máme maso hotové, připravíme si tortily k nahřátí.
- Placky pokapeme vodou a v mikrovlnné troubě asi 1 minutu ohříváme.
- Do teplé tortily můžeme přidat tatarskou omáčku a také oblíbenou zeleninu (malá rajčátka jsou ideální).
- Tortily zabalíme, přidáme na talíř i pečené bramvory, dle chuti.
- Porce masa a brambor upravíme podle počtu strávníků.
Podobné recepty:
- Domácí tacos s trhaným kuřecím masem
- Kuřecí nudličky ala gyros s rýží
- Chilli Con Carne s hovězím masem
- Zapečená tortila s hovězím masem a sýrem