Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem (šodó) chutnají nejlépe od babičky, co vám budu povídat. Tento recept je od té mojí.
Suroviny
- Polohrubá mouka – 500 g
- Cukr krupice – 80 g
- Vejce – 2 žloutky
- Droždí – 1 kostka
- Hera/sádlo – 80 g + lžíci na omaštění
- Sůl – půl lžičky
- Mléko – 250 ml
Postup přípravy
Z mléka odebereme asi polovinu, ohřejeme, aby bylo vlahé. Přidáme rozdrobené droždí a lžičku cukru, necháme vzejít kvásek.
Do mísy, popř. robotu dáme osolenou ohřátou mouku, přidáme cukr, vzešlý kvásek, tekutý vychladlý tuk, žloutky a zaděláme (promícháme) vláčné těsto. Dobře vypracované těsto přikryjeme ubrouskem a necháme vykynout (zdvojnásobí objem) na teplém místě.
Z vykynutého těsta vytvarujeme malé zaoblené kousky a klademe na vymaštěný pekáček. Potřeme tukem a ještě necháme trochu vykynout.
Pečeme ve středně teplé troubě – 180 C asi 20-30 min. Chvíli necháme stát v pekáči, vyklopíme a necháme vychladnout. Každá tato buchtička chutná skvěle.
Krém na dukátové buchtičky
250 ml mléka/smetany + 3 žloutky + 1,5 lžíce cukru + trochu vanilky/vanilkový cukr + 1 lžička bramborového škrobu
Smícháme zastudena a za stálého míchání zahřejeme k bodu varu, ale nevaříme (jinak by se žloutky srazily). Můžeme dochutit trochou rumu.
Jednodušší dukátový krém je uvařit řidší vanilkový puding s přidáním vanilkového cukru.
Skvěle chutnají i babiččiny domácí kynuté buchty. a rozhodně musíte vyzkoušet i rýžový nákyp s broskvemi.