Podzim je nádherný zejména pro svoje barvy, kdy odstíny žluté, oranžové a hnědé hrají prim. A toto období můžete přenést i do svých talířů. Například skvělou polévkou, která vás zahřeje nejen v žaludku, ale i na duši.
Pro čtyři osoby
Suroviny
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1/2 hlavičky menšího celeru
- 1 cibule
- pár stroužků čeneku (podle vaší chuti)
- menší Hokkaido dýně
- 5 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- bylinky podle chuti (libeček, petržel, listy celeru a podobně)
- sůl a pepř podle chuti
- polévková lžíce červené kari pasty
- Na dozdobení: olivový olej, dýňová semínka, čerstvá chilli paprička
Postup přípravy
Zapněte si troubu na 180°C. V případě, že dáváte přednost bio kvalitě zeleniny, nebo si pěstujete vlastní zeleninu na zahrádce, můžete ji pouze omýt a neloupanou vložit do zapékací mísy společně s kořením. A to včetně dýně – Hokkaido jsou sympatické tím, že se neloupou. Máte-li zeleninu kupovanou z neznámého zdroje, raději ji před pečením zbavte slupky. Zalijte olivovým olejem a vložte do trouby. Pečte do úplného změknutí – cca 35 minut.
Pečenou zeleninu dejte do hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby voda sahala do úrovně pečené zeleniny. Pokud máte rádi polévky spíš vodnaté, můžete vodu přidat. Pokud naopak preferujete hustší variantu, držte se doporučení. Přiveďte k varu a nechte 20 minut lehce probublávat, aby se chutě propojily a uvolnily.
Nyní přichází na řadu koření. Pokud důvěřujte svému tyčovému mixéru a víte, že si s kořením poradí, nechte ho v polévce. Jestliže to tak není, dejte si teď trochu práce a koření vyndejte. Polévku dosolte a přidejte lžíci červené kari pasty. Obsah hrnce neúprosně rozmixujte tyčovým mixérem úplně do hladka. Nechte ještě pár minut povařit a můžete servírovat. Na talíři ozdobte polévku pár kapkami olivového oleje, dýňovými semínky a třeba nasekanou chilli papričkou.
Dobrou podzimní chuť!
Recept č.2 – Dýňová polévka s bílým vínem
Suroviny:
- 1 dýně Hokaido
- 1 cibule
- trocha oleje
- 1 dcl bílého vína
- sůl, pepř
- 1-1,5 litru kuřecího vývaru
- 250 ml smetany na vaření
- starší rohlík na krutonky
- špetka muškátového oříšku
Postup přípravy:
Dýni omyjeme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kostky. Neloupeme. Na oleji osmahneme na jemno nakrájenou cibulku. Přidáme dýni a chvíli restujeme až se dýně začne přichytávat dna začneme velmi pomalu podlívat vínem, aby se stačilo odpařovat. Dusíme asi 5 minut a pak přilijeme vývar, osolíme a opepříme a vaříme zhruba 20 minut. Potom rozmixujeme , znovu přivedeme k varu a přilijeme smetanu a necháme zavařit. Dosolíme, dopepříme, můžeme nastrouhat špetku muškátového oříšku.
Podáváme s opraženými krutonky.
Pokud máme dozdobíme polévku kapkami dýňového oleje.
Vařili jsme také:
- Hrášková krémová polévka
- Brokolicová polévka
- Cuketový krém – polévka se smetanou a krutony
- Žampionový krém – zdravá polévka se smetanou