Dýňové zelí s pečeným bůčkem, knedlík


Zelí z dýně, známé také jako „dýňové zelí“ je tradiční pokrm, který se často připravuje během podzimního období, kdy je dýně v sezóně. Zelí můžete uvařit z jakékoliv dýně, co máte rádi. U nás byl přebytek špagetových dýní, tak jsme použili na přípravu špagetovou dýni.

Počet porcí 4

Doba přípravy je 90 minut

Suroviny

  • 1 kg oloupané, vydlabané dýně
  • 1 lžička celého kmínu
  • 12 g soli
  • 120 g cukru
  • 120 ml octa
  • 1 ks cibule
  • 100g slaniny
  • 2 lžíce sádla
  • 3 lžíce hladké mouky

Bůček

  • 4 silnější plátky bůčku
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sladké uzené papriky
  • Sůl podle chuti
  • Pepř podle chuti

 4 porce knedlíku

Postup přípravy

  • Plátky bůčku osolíme, opepříme, potřeme prolisovaným česnekem.
  • Posypeme paprikou, tymiánem.
  • Vložíme do pekáče, podlijeme trochou vody a dáme péct na 180 stupňů. Pečeme zhruba 1 hodinu. Tak, aby bylo maso měkké a dozlatova upečené. Během pečení podléváme a otáčíme.
  • Dýni nastrouháme na hrubém struhadle.
  • Přidáme sůl, cukr, ocet, kmín a promícháme.
  • Vložíme do hrnce a dusíme do měkka.
  • V menším hrnci rozehřejeme sádlo a zpěníme na něm na kostky nakrájenou cibuli.
  • Přidáme na kostky nakrájenou slaninu a restujeme.
  • Zaprášíme moukou a vytvoříme jíšku. Necháme vychladnout.
  • Jíšku přidáme do zelí a necháme zhruba 15 minut provařit.
  • Podle chuti dochutíme a můžeme podávat.
Dýňové zelí s pečeným bůčkem, knedlík
Dýňové zelí s pečeným bůčkem, knedlík

Související

Staročeské rozpeky k mrkvi