Fazolová polévka s klobásou a smetanou


Oblíbená luštěninová polévka, která je jemné chuti. Doplněná o klobásu, ale výborná je i s jakoukoliv uzeninou, co doma máte. Tato tradiční hustá polévka z velkých fazolí skvěle zasytí a můžeme ji s pečivem nebo bramborem podávat klidně jako hlavní chod.

4 porce

doba vaření 1 hodina

Suroviny

  • 200 g suchých tmavých fazolí
  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 ks klobása
  • 1 ks cibule
  • 1 ks zeleninový bujón
  • Sůl podle potřeby
  • Pepř podle potřeby
  • 3 stroužky česneku
  • 2 hrsti majoránky
  • Čerstvý libeček

Postup přípravy

  1. Fazole si namočíme do studené vody a necháme do druhého dne.
  2. Druhý den, slijeme vodu, doplníme čerstvou asi 1,2 litru a dáme vařit.
  3. Vaříme na mírném ohni, dokud nebudou fazole měkké. Můžeme přidat zeleninový bujón.
  4. V pánvi si rozehřejeme olej a vložíme na kostky nakrájenou cibuli společně s kostkami klobás.
  5. Orestujeme do hněda, zaprášíme moukou a necháme vychladnout.
  6. Vychladlou jíšku přidáme do hrnce s fazolemi, promícháme metličkou a provaříme zhruba dalších 15 minut.
  7. Poté dochutíme majoránkou, prolisovaným česnekem, solí a pepřem.
  8. Při podávání zdobíme nasekaným libečkem.
Fazolová polévka s klobásou a smetanou
Fazolová polévka s klobásou a smetanou

Bílá (světlá) fazolová polévka s klobásou

Druhý recept, tentokrát na bílou fazolovou polévku, která je také vynikající a vydatná, jako ta v prvním receptu výše.

Fazolová polévka z bílých fazolí – suroviny

  • 200g bílé fazole suché
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček pepře
  • 250ml smetany ke šlehání
  • 2-3 polévkové lžíce hladké mouky
  • sůl
  • klobása

Jak uvařit fazolovou polévku s klobáskou – postup přípravy

  1. Fazole propereme, přebereme a namočíme. Nejlepší to je večer den před vařením.
  2. Slijeme vodu a přidáme 500ml vody, bobkový list a pepř.
  3. Dáme vařit, nejlépe v tlakovém hrnci – papiňáku. Fazole se vaří zhruba 40 minut.
  4. Osolíme po dovaření.
  5. Hladkou mouku rozmícháme ve smetaně, aby byla bez hrudek a vlijeme k fazolím. Povaříme.
  6. Klobásu pokrájíme na polovinu a poté na plátky a přidáme do hrnce a ještě chvíli vaříme.
  7. Dle chuti dosolíme a po vypnutí přidáme 1 lžíci octa, také dle chuti.
Bílá fazolová polévka s klobásou
Bílá fazolová polévka s klobásou

Další skvělé polévky: