Fazolové lusky jsou v české kuchyni velmi oblíbené. Dají se použít na několik způsobů. U nás doma máme nejraději lusky na smetaně, ale používáme je i jako přílohu ke grilovanému masu opečené se slaninou anebo do polévky.
5 porcí
doba vaření 40 minut
Suroviny
- 350 g mrazených fazolových lusků
- 1 ks cibule
- 5 lžic rostlinného oleje
- 5 lžic hladké mouky
- Sůl podle potřeby
- Pepř podle potřeby
- Špetka muškátového oříšku
- Špetka vegety
- 1 smetana ke šlehání
- 1 l plnotučného mléka
- 5 porce vařených brambor
- 10 ks vařených vajec
Postup přípravy
- V hrnci si rozehřejeme olej a zpěníme na něm na kostičky nakrájenou cibuli.
- Zaprášíme hladkou mouku, opražíme a rozředíme mlékem.
- Vsypeme fazolové lusky, osolíme, opepříme a přivedeme k varu.
- Necháme provařit zhruba 20 minut.
- Odstavíme z plotny, přilijeme smetanu.
- Přidáme vegetu a nastrouhaný muškátový oříšek.
- Podáváme s vařeným bramborem a vařeným vejcem.
Podobné recepty:
- Koprová omáčka s vejcem a knedlíkem
- Žampionová omáčka, vařené vejce, kynutý knedlík
- Těstovinový salát s tuňákem a vejcem
- Cibulová omáčka, brambor, vařené vejce