Klasické jsou zapečené francouzské brambory s vejci, smetanou a šunkou (příp. uzeným masem či salámem gothajem). Ochutnejte také lehké fr.brambory se zeleninou.
Suroviny
- 1 kg brambor
- smetana
- mražená zelenina
- šunka
- vejce
- sýr (chedar, gouda)
Postup přípravy
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Šunku nakrájíme na kostičky. Mraž. zeleninu podusíme do měkka a osolíme. Do pekáčku pokládáme vrstvy brambor, šunky a zeleniny. Minimálně 3 vrstvy. Ve smetaně „rozkvedláme“ vejce a můžeme dochutit oblíbeným kořením. Přímo na brambory je nejlepší tymián nebo rozmarýn. Zalijeme vrstvy a dáme zapéct.
Jak dlouho péct
Přikryjeme a pečeme na 180C 30 minut. Poté odklopíme a posypeme sýrem. A zapečeme ještě 10-15 minut bez přikrytí.
Jak vidíte, francouzský brambory je jídlo rychlé a moc chutné. Skvěle chutnají i pokud se udělají v remosce.
Doporučujeme:
- Brambory na loupačku
- Placky z bramborové kaše
- Vepřové maso na mrkvi s bramborem
- Zeleninové lečo s párkem a chlebem