Hovězí líčka na červeném víně a kořenové zelenině


Hovězí líčka na víně se poslední době těší velké oblibě, nejen u šéfkuchařů, ale taky v našich domácnostech. Jedná se o velmi kvalitní maso v pikantní vinné omáčce s chutí kořenové zeleniny.

5 porcí

Doba přípravy 3 hodiny

Suroviny

 4 hovězí líčka ( zhruba 1,2 kg masa)

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 5 ks mrkví
  • 3 ks petržele
  • 1 ks menšího celeru
  • 2 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 l kvalitního červeného vína
  • 800 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 ks bobkový list
  • 5 ks nového koření
  • 5 ks celého pepře
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce vychlazeného másla
  • Sůl podle potřeby
  • Pepř podle potřeby
  • 4 porce bramborové kaše
  • 1 hrst čerstvé petrželky

Postup přípravy

  • Hovězí líčka si očistíme, opláchneme, osolíme, opepříme.
  • V hrnci si rozehřejeme olej a líčka opečeme ze všech stran do zlatova.
  • Potom líčka z hrnce vytáhneme a dáme stranou.
  • Všechnu kořenovou zeleninu si očistíme, nakrájíme na kostičky a vsypeme do hrnce.
  • Přidáme nakrájenou cibuli, nakrájený česnek, opečeme.
  • Vložíme nové koření, bobkový list, celý pepř, tymián, rozmarýn, rajský protlak a chvíli restujeme. Zhruba 1-2 minuty.
  • Zalijeme vínem, přivedeme k varu a vaříme zhruba 30 minut, dokud se nám objem nesníží na polovinu.
  • Do hrnce vrátíme líčka, zalijeme vývarem, přikryjeme poklicí a dáme dusit do trouby předem vyhřáté na 140 stupňů. Dusíme zhruba 2 hodiny.
  • Líčka vytáhneme a omáčku přecedíme přes jemný cedník.
  • Omáčku dochutíme solí, pepřem, můžeme osladit.
  • Před podáváním omáčky do ní vmícháme vychlazené máslo.
  • Na talíř dáme doprostřed bramborovou kaši, navrch položíme líčko, přelijeme omáčkou a můžeme ozdobit čerstvým tymiánem.
Hovězí líčka na červeném víně a kořenové zelenině
Hovězí líčka na červeném víně a kořenové zelenině

Vyzkoušejte i další recepty: