Silný hovězí vývar zná každý z nás. Dříve se silný vývar používal jako lék při nemoci a i dnes je doporučován jako skvělý pomocník pro zotavení. Doba vaření je sice o něco delší, ale výsledek rozhodně stojí za to. Vývar je ještě o něco lepší, když ho doplníme o domácí nudle. To je poté, dalo by se říct, dokonalý.
10 porcí
doba přípravy 6 hodin
Suroviny
Na vývar
- 1 kg hovězího masa
- 5 ks mrkví
- 1 ks velkého celeru
- 3 ks petržele
- 2 ks cibule
- 3 ks stroužku česneku
- 10 kuliček nového koření
- 10 kuliček celého pepře
- sůl
- pepř podle potřeby
- 1 větvička libečku ( klidně i sušený)
- 2 lžíce vegety
Na domácí nudle
- 300 g polohrubé mouky
- 2 ks vejce
Postup přípravy
- Opláchnuté hovězí maso si vložíme do velkého hrnce.
- K masu přidáme očištěnou kořenovou zeleninu, oloupanou cibuli a česnek.
- Vložíme všechno koření a zalijeme studenou vodou.
- Dáme na plotnu a přivedeme k varu.
- Poté plotnu stáhneme na menší teplotu a necháme vývar táhnout několik hodin dokud maso nezměkne.
- Poté maso vytáhneme, vývar přecedíme.
- Uvařené maso a zeleninu nakrájíme do vývaru a můžeme vývar dochutit solí a pepřem.
- Na vál si odvážíme mouku a uděláme do ní důlek.
- Do důlku vyklepneme vejce a příborovým nožem začneme vejce do mouky zapracovávat.
- Až vejce zapracujeme, zpracujeme těsto rukama.
- Těsto musí být tuhé a nelepivé.
- Po zpracování necháme 15 minut odpočinout.
- Těsto si rozválíme válečkem na placku. Musí být úplně tenká, nejlépe, aby přes ní bylo vidět. Naše babička říkala, že se přes těsto musí dát číst noviny 🙂
- Hotovou placku položíme na čistou utěrku a necháme těsto uschnout zhruba 20 minut.
- Potom si těsto nakrájíme na pásky a ostrým nožem krájíme nudle. Jak velké, tenké nebo široké je už na Vás.
- Hotové nudle vložíme do vroucí osolené vody a podle velikosti vaříme 3-5 minut.
A můžeme servírovat vývar společně s nudlemi. Dobrou chuť.
Uvařte si také:
- Tradiční češká dršťková
- Nejlepší houbová polévka ze sušených hub
- Luxusní frankfurtská polévka s párkem
- Fazolová polévka s klobásou a smetanou