Kančí se šípkovou omáčkou a knedlíkem


Šťavnaté kousky kančího masa podávané v šípkové omáčce. Omáčka je příjemné nakyslé chuti, silná po kořenové zelenině a kančím mase. Podávaná s knedlíkem se stává skutečnou pochoutkou.

4 porce

Doba přípravy je 90 minut

Suroviny

  • 600 g kančího masa (může být plec)
  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • ½ celeru
  • 5 kuliček nového koření
  • 8 kuliček celého pepře
  • 3 bobkové listy
  • ½ lžičky tymiánu
  • 200 ml červeného vína
  • 120 g sušených šípků
  • 3 lžíce šípkového džemu
  • 4 porce knedlíku

Postup přípravy

  • Kančí maso si opláchneme, nakrájíme na kousky, osolíme a opepříme.
  • V hrnci si rozehřejeme sádlo, vložíme na kousky nakrájenou cibuli a všechnu očištěnou nakrájenou kořenovou zeleninu.
  • Přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián a restujeme.
  • Vložíme maso, opečeme ze všech stran, aby se nám zatáhlo a zůstalo šťavnaté.
  • Zalijeme vodou, přidáme šípky a vaříme dokud nebude maso měkké. Může to trvat 1 hodinu, ale klidně i déle. Záleží jakou část masa použijete.
  • Měkké maso z hrnce vybereme a dáme stranou.
  • Do omáčky přilijeme víno a přidáme šípkový džem.
  • Necháme projít varem a odstavíme.
  • Omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem a poté přes cedník propasírujeme.
  • Podle chuti osolíme, osladíme.
  • Podáváme s knedlíkem.
Kančí se šípkovou omáčkou a knedlíkem
Kančí se šípkovou omáčkou a knedlíkem

Související recepty: