„Kohout na víně“ neboli „Coq au Vin“ je tradiční francouzský pokrm, který se připravuje pečením nebo vařením kohouta ve víně, obvykle ve víně červeném. Tento pokrm je známý svou bohatou a aromatickou omáčkou. Jako přílohu můžeme podávat šťouchané brambory nebo bramborovou kaši.
Doba přípravy je 120 minut
Počet porcí 4
Suroviny
- 1 ks kohouta 1.5-2 kg
- 600 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 2 ks cibule
- 3 lžíce rajčatový protlak
- 1 lžíce másla
- 200 g žampiony
- 200 g anglické slaniny
- 700 ml červeného vína
- 50 g másla
- 2 ks bobkový list
- 10 kuliček celého pepře
- 2 větvičky čerstvého tymiánu
- Sůl podle potřeby
- Pepř podle potřeby
Postup přípravy
- V tlakovém hrnci rozehřejeme máslo.
- Cibuli nakrájíme na kousky, slaninu na nudličky a vložíme do hrnce.
- Kořenovou zeleninu nakrájíme na větší kousky, přidáme do hrnce.
- Během restování přidáme celý pepř, tymián, bobkové listy (koření vložíme do pytlíku na koření, abychom ho mohli jednoduše vytáhnout) a rajčatový protlak
- Kohouta opláchneme, naporcujeme na 4 díly.
- Maso osolíme, opepříme.
- Vložíme do hrnce a ze všech stran opečeme, aby se maso dobře zatáhlo.
- Zalijeme vínem, přikryjeme poklicí a necháme 60-90 minut dusit. (podle velikosti a stáří kohouta).
- Hotové maso vyjmeme z hrnce a dáme stranou.
- Polovinu obsahu hrnce rozmixujeme tyčovým mixérem, vrátíme zpět.
- Pokud chcete šťávu hustší, můžete dále redukovat.
- V další pánvi si rozehřejeme lžíci másla a orestujeme na něm plátky žampionů.
- Hotové žampiony vložíme do šťávy.
- Podle chuti dochutíme a můžeme podávat s bramborovou kaší.