Koprová omáčka je typická česká omáčka. Bílá, jemná, smetanová omáčka, která chutná po kopru. Kopr je nejdůležitější ingredience. Jedná se o velmi aromatickou bylinu, která je známá i pro své léčivé účinky. My ji využijeme jako aromatické koření.
10 porcí
doba vaření 60 minut
Suroviny
- 150 g másla
- 5 lžic hladké mouky
- 1,7 litru mléka
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 3 svazky čerstvého kopru
- sůl podle potřeby
- 5 lžic cukru
- 2 lžíce octu
- 20 ks vařených vajec
- 10 porcí houskového knedlíku
TIP:
Valašské kúsky s koprovou omáčkou
Postup přípravy
- V hrnci si rozehřejeme máslo.
- Zasypeme hladkou moukou, necháme opražit, abychom měli světlou jíšku.
- Zalijeme studeným mlékem a metličkou dobře rozšleháme.
- Kopr si opláchneme, obereme větvičky a nakrájíme na menší kousky.
- Omáčku za stálého míchání přivedeme k varu a necháme 20 minut provařit.
- Do hrnečku si nalejeme ocet a necháme ho v mikrovlnné troubě projít varem. To, aby se nám omáčka nesrazila.
- Provařenou omáčku sundáme z plotny.
- Vsypeme nakrájený kopr, sůl, cukr, ocet a promícháme.
- Zjemníme smetanou a necháme chvíli odležet.
- Po uležení můžeme podle potřeby dochutit.
- Podáváme s knedlíkem a vařeným vejcem.
Máte rádi vajíčka? Vyzkoušejte i další podobné recepty:
- Žampionová omáčka, vařené vejce, kynutý knedlík
- Kulajda se ztraceným vejcem
- Houskový knedlík s vajíčkem
- Obalovaný chleba ve vajíčku