Kdo má dobré zuby, pochutná si na těchto křupavých marokánkách z ořechů a s brusinkami. Pokud tyto placičky neznáte, určitě je zkuste upéct. Tyto domácí jsou moc chutné vánoční cukroví.
Suroviny
- 250ml mléka
- 20g másla
- 30g hladké mouky (lze i špaldové)
- 3 lžíce medu
- 150g sušených brusinek
- 350g sekaných oříšků (mandle, lískové, vlašské…)
- + čokoláda a 10-20g másla na polevu
Postup přípravy
- Do hrnce nalijeme mléko, přidáme med, máslo a mouku. Za stálého míchání směs přivedeme k varu a ještě cca 2 minuty mícháme, aby zhoustla. Odstavíme z plotny a do směsi vmícháme nasekané oříšky a (nakrájené) brusinky. Důkladně promícháme, aby se směs dobře spojila.
- Zapneme troubu na 180oC, aby se stihla vyhřát, než vytvarujeme marokánky.
- Plechy vyložíme pečícím papírem, který ještě lehce pomažeme olejem, aby se marokánky dobře odlepovaly.
- Na nachystaný pečící papír začneme z lehce vychladlé směsi tvarovat tenké placičky. Horká směs se dost lepí, proto je dobré tvarování rozložit na dvě fáze. V první fází vytvarovat placičky pomocí kávové lžičky a ve druhé fází (těsně před vkládáním plechů do trouby) marokánky ještě znovu pomačkat pomocí mokré dlaně, aby byly opravdu tenké a po upečení křupavé.
- Takto připravené marokánky pečeme ve vyhřáté troubě na 180oC asi 30 minut dokud nezhnědnou. Čím více marokánky vypečeme, tím budou křupavější. Dobře upečené marokánky by měly být hnědé i ze spodní strany a měly by jít snadno odloupnout z pečícího papíru.
- Marokánky necháme vychladnout. V průběhu chladnutí marokánky ztvrdnou a budou opravdu křupavé.
- Na vodní lázni si rozehřejeme zvolený druh čokolády (na vaření, mléčná, hořká…) a přidáme máslo. Mícháme, dokud se směs nespojí.
- Vychladlé marokánky ze spodní strany namáčíme do polevy (případně potíráme čokoládovou polevou) a necháme vychladnout (polevou směrem nahoru).
- Skladujeme v suchu, aby marokánky nenavlhly.
Tip: do směsi můžeme (během bodu číslo 1) přidat čtvrt až půl kávové lžičky mleté skořice. Marokánky budou mít nevšední chuť a krásně při pečení provoní celý byt či dům 🙂 Díky tomu, že jsou bez cukru, jsou zdravé.
Doporučujeme:
- Karamelové kuličky s burizony
- Cookies sušenky s čokoládou
- Měkké kaki sušenky
- Myslivecké knoflíky – vánoční cukroví s ořechy