Kulajda je česká tradiční polévka, která se nejdříve vařila v Čechách. Polévka je velmi výrazné sladko-kyselé chuti, do které se vkládají brambory, houby, vejce a nesmí chybět kopr.
4 porce
doba přípravy 40 minut
Suroviny
- 8 ks brambor
- 50 g sušených hub
- 1 kelímek kysané smetany
- 4 lžíce hladké mouky
- 5 svazku kopru
- sůl podle chuti
- pepř podle chuti
- 2 ks bobkový list
- cukr podle chuti
- ocet podle chuti
- 0,5 lžičky kmínu
- 4 ks vejce
Postup přípravy
- Do hrnce si vložíme oloupané na kostky nakrájené brambory.
- Vložíme sušené houby, bobkový list, zalijeme vodou a dáme vařit.
- Vaříme do měkka a během vaření přidáme sůl a kmín.
- Kysanou smetanu si rozmícháme s hladkou moukou. Můžeme rozředit mlékem.
- Jak se nám brambory uvaří, vlijeme do polévky smetanu s moukou, promícháme a necháme provařit.
- Odstavíme z plotny, přidáme nasekaný kopr, cukr, ocet a případně dosolíme.
- Kdo chce může zjemnit ještě smetanou ke šlehání.
- V druhém hrnci si připravíme ztracené vejce.
- Přivedeme vodu k varu a kápneme do ní ocet. Lžící utvoříme ve vodě vír a vejce opatrně vyklepneme tak, aby se nám točilo ve vařící vodě. Vaříme tři minuty a vytáhneme.
- Můžeme podávat.
Kdo má rád polévky, musí zkusit také tyto recepty:
- Dršťková polévka
- Klasická česká bramboračka
- Hovězí vývar s domácími nudlemi
- Ukrajinský boršč, jaký vařila moje babička