Kulajda se ztraceným vejcem


Kulajda je česká tradiční polévka, která se nejdříve vařila v Čechách. Polévka je velmi výrazné sladko-kyselé chuti, do které se vkládají brambory, houby, vejce a nesmí chybět kopr.

4 porce

doba přípravy 40 minut

Suroviny

  • 8 ks brambor
  • 50 g sušených hub
  • 1 kelímek kysané smetany
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 5 svazku kopru
  • sůl podle chuti
  • pepř podle chuti
  • 2 ks bobkový list
  • cukr podle chuti
  • ocet podle chuti
  • 0,5 lžičky kmínu
  • 4 ks vejce

Postup přípravy

  • Do hrnce si vložíme oloupané na kostky nakrájené brambory.
  • Vložíme sušené houby, bobkový list, zalijeme vodou a dáme vařit.
  • Vaříme do měkka a během vaření přidáme sůl a kmín.
  • Kysanou smetanu si rozmícháme s hladkou moukou. Můžeme rozředit mlékem.
  • Jak se nám brambory uvaří, vlijeme do polévky smetanu s moukou, promícháme a necháme provařit.
  • Odstavíme z plotny, přidáme nasekaný kopr, cukr, ocet a případně dosolíme.
  • Kdo chce může zjemnit ještě smetanou ke šlehání.
  • V druhém hrnci si připravíme ztracené vejce.
  • Přivedeme vodu k varu a kápneme do ní ocet. Lžící utvoříme ve vodě vír a vejce opatrně vyklepneme tak, aby se nám točilo ve vařící vodě. Vaříme tři minuty a vytáhneme.
  • Můžeme podávat.
Kulajda se ztraceným vejcem
Kulajda se ztraceným vejcem

Kdo má rád polévky, musí zkusit také tyto recepty: