Kdo chce trávit hodiny u sporáku a obětovat svůj volný čas přípravou zdlouhavé večeře? Pro ušetření vašeho osobního času, a především nervů jsem pro vás připravila rychlý postup pro přípravu velice chuťově pestré večeře, kterou si snadno vytvoříte v pohodlí domova a pomocí které oslovíte všechny členy domácnosti.
Suroviny
- 2 kuřecí prsa bez kosti
- sýr Eidam nakrájený na plátky (Gouda, Čedar)
- 4 velké brambory (případně batáty)
- olivový olej
- červená paprika
- bylinky
Salát
- 2 rajčata
- 1 okurka hadovka
- půlka ledového salátu
- půlka cibule
- zakysaná smetana
- sůl
- pepř
Česnekový dip
- zakysaná smetana
- trocha majonézy
- 3 stroužky česneku
- bylinky
Postup přípravy
První, co musíme vždy v kuchyni udělat je, že si předehřejeme troubu, ať je dobře rozpálená a nemusíme dlouho čekat na upečení pokrmu.
Nejprve připravíme brambory, které pečlivě omyjeme. Budeme je péct přímo se slupkou, proto je důležité je zbavit hlíny a nedokonalostí. Ty následně rozkrojíme na půlku a potom ještě na půlku, aby nám vzniklo osm přibližně stejných půlměsíců. Nakrájené brambory zakápneme trochou olivového oleje, dochutíme solí, pepřem, sladkou, červenou paprikou a oreganem. Vše důkladně promícháme v míse, aby kořením a bylinkami provoněly všechny brambory. Následně vykládáme na pečící papír do hlubšího plechu. Vložíme do trouby na cca 200 stupňů a pečeme, dokud brambory nezměknou a nevytvoří se jim zlatá, křupavá krustička.
Dále si rychle přichystáme jemný a chutný dip. Do misky si rozmělníme tři stroužky česneku. Přidáme tři polévkové lžíce zakysané smetany a dvě čajové lžičky majonézy. Vše dochutíme petrželkou, pepřem a solí, případně jinými bylinkami dle vlastní chuti. Připravený dip dáme do krabičky a necháme odležet do lednice, aby se všechny vůně a chutě krásně spojily.
Na rozpálenou pánev kápneme malinko olivového oleje a dáme smažit dvě kuřecí prsa, která jsme si předtím pečlivě očistili a pouze osolili a opepřili. Takto tzv. na přírodno je pečeme do zlatova s přikrytou pánví, aby maso zůstalo vevnitř šťavnaté a lahodné. Na poslední chvíli, když už je maso úplně hotové, stáhneme oheň. Na upečená prsa přidáme plátky sýra, dodají masu jemný sýrový nádech. Necháme chvíli smažit, aby sýr roztál, což znamená cca minutku. Potom maso vyndáme na talíř.
V neposlední řadě, když se nám v pánvičce ještě připravuje maso, si nakrájíme do misky veškerou připravenou zeleninu. Většinou vše krájím na hrubo, půlkruhy či kostičky, ale tato maličkost je už na Vás. Jako „zálivka“ nám poslouží pouze dvě až tři lžíce zakysané smetany a koření v podobě soli a pepře, taktéž přidáme bylinky dle vlastních preferencí.
Po dopečení vše servírujeme na talíř a podáváme hned ke konzumaci.
Přeji dobrou chuť! 🙂