Mangold se v posledních letech opět vrací do české kuchyně. Jeho chuť je jemnější než klasický listový špenát a proto má široké využití v kuchyni. Můžeme z něj připravovat saláty, polévky, podusit jako přílohu nebo použít třeba do rolády z kuřecích prsou, která je opravdu šťavnatá.
2 porce
Doba přípravy 60 minut
Suroviny
- 300 g kuřecí prsa
- Sůl podle chuti
- Pepř podle chuti
- 1 stroužek česneku
- 1 ks cibule
- 3 velké listy mangoldu
- 50 g nivy
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžička sójové omáčky
Postup přípravy
- Kuřecí prsa si opláchneme, nařízneme uprostřed a pokrajích, tak aby nám vznikl co největší plátek.
- Maso naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme prolisovaným česnekem.
- Mangold si opláchneme, vyřízneme celý řapík, aby nám zůstal jen list.
- Položíme na maso. Nivu si nakrájíme na plátky a poklademe na mangold.
- Maso dobře ze všech stran zabalíme do rolády. Můžeme si pomoct párátky a maso spíchneme, nebo můžeme omotat provázkem.
- V menším hrnci si rozehřejeme olej.
- Do hrnce vložíme na kousky nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět.
- Roládu vložíme do hrnce a ze všech stran opečeme dozlatova.
- Cibule mezitím zhnědne.
- Roládu vyjmeme a cibuli v hrnci zaprášíme moukou.
- Krátce orestujeme, rozředíme vodou a přivedeme k varu.
- Roládu si vložíme do druhého hrnce a přes síto přelijeme šťávou z původního hrnce.
- Roládu dáme na sporák, přikryjeme poklicí, přivedeme k varu a na mírném plamenu asi 40 minut dusíme ve šťávě do měkka.
- Po změknutí roládu vytáhneme, šťávu dochutíme solí, pepřem, sójovou omáčkou a můžeme podávat.
- Roládu nakrájíme na kolečka jako přílohu můžeme podávat bramborovou kaši, rýži, knedlík….
Vyzkoušejte i tyto recepty:
- Sýrová roláda v tortille
- Kuřecí prso s nivou, ořechy a jablky
- Valašské škračky
- Vánoční vinná klobása s bramborem