Linecké košíčky jsou malé pečivo vytvořené z lineckého těsta, které je tradičně tvarováno do malých košíčků. Tyto košíčky jsou často plněny ovocem, marmeládou nebo krémem, což jim dodává bohatou chuť a sladkost.
Počet kousků asi 50 kusů
Doba přípravy je 60 minut
Suroviny
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
Postup přípravy
- Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukry, promícháme.
- Studené máslo nakrájíme na plátky a vložíme k mouce.
- Přidáme žloutky a rukama vše zpracujeme v hladké těsto.
- Formičky košíčků plníme těstem a pokládáme na plech.
- Naplněné formičky vložíme do předem vyhřáté trouby na 170 stupňů a pečeme do růžova.
- Po upečení košíčky ještě teplé vyklepneme a necháme vychladnout.
- Košíčky plníme podle toho, kdo má, co rád.
- Naše košíčky jsme naplnili ostružinovým džemem, ozdobili domácí šlehačkou a polili rozpuštěnou čokoládou.
- Košíčky můžete upéct předem a skladovat je v suchu a v chladu. Plnit můžete postupně dle potřeby.