Linecké košíčky s ovocem


Linecké košíčky jsou malé pečivo vytvořené z lineckého těsta, které je tradičně tvarováno do malých košíčků. Tyto košíčky jsou často plněny ovocem, marmeládou nebo krémem, což jim dodává bohatou chuť a sladkost.

Počet kousků asi 50 kusů

Doba přípravy je 60 minut

Suroviny

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky

Postup přípravy

  • Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukry, promícháme.
  • Studené máslo nakrájíme na plátky a vložíme k mouce.
  • Přidáme žloutky a rukama vše zpracujeme v hladké těsto.
  • Formičky košíčků plníme těstem a pokládáme na plech.
  • Naplněné formičky vložíme do předem vyhřáté trouby na 170 stupňů a pečeme do růžova.
  • Po upečení košíčky ještě teplé vyklepneme a necháme vychladnout.
  • Košíčky plníme podle toho, kdo má, co rád.
  • Naše košíčky jsme naplnili ostružinovým džemem, ozdobili domácí šlehačkou a polili rozpuštěnou čokoládou.
  • Košíčky můžete upéct předem a skladovat je v suchu a v chladu. Plnit můžete postupně dle potřeby.
Linecké košíčky s ovocem
Linecké košíčky s ovocem