Oběd či dezert pro všechny mlsné jazýčky, vonící podzimem.
Suroviny (těsto)
- 1250 ml vlažného mléka
- 80 g cukru
- kostka čerstvého nebo 2 sáčky sušeného droždí
- 40 g rozpuštěného másla
- 1 vejce + 2 žloutky
- špetka soli
- 750 g hladké mouky
- olej na smažení
Suroviny (povidla)
- 1 kg oloupaných jablek bez jadřinců
- 250 g cukru
- lžička skořice
- 2 vanilkové cukry
- rum dle chuti
Na dozdobení
- smetana ke šlehání
- cukr
Postup přípravy
Smícháním všech ingrediencí vytvoříme hladké těsto, které necháme kynout na teplém místě do doby, než zdvojnásobí svůj objem. Poté smažíme na olejem vymazaném lívanečníku nebo pánvi z obou stran do zlatova.
Jablka si nakrájíme na kostičky či nastrouháme na hrubém struhadle, dáme je do pekáčku a pečeme v předehřáté troubě (pokud máme horkovzduch, tak jej využijeme –velice nám urychlí práci) na 200 stupňů, 45 minut. Poté vyndáme, rozmixujeme tyčovým mixérem, posypeme skořicí a cukrem – nemícháme! Vrátíme na půl hodiny do trouby, poté dochutíme rumem, zamícháme a ještě cca 10 minut dopečeme.
Studenou smetanu šleháme společně s cukrem do konzistence šlehačky.
Nakonec na lívanečky navrstvíme povidla a dozdobíme šlehačkou.
Dobrou chuť.
Tip na konec:
Jablečná povidla mám udělaná z více dávek jednou a zavařuji si je, tudíž jsou v případě potřeby ihned po ruce.
Dle tohoto receptu na povidla lze udělat i hrušková či švestková povidla.