Nakládané jalapeňos jsou pikantní papričky, které jsou konzervovány v nálevu nebo marinádě, aby se zachovala jejich chuť a trvanlivost. Jalapeňos jsou odrůdou papriček známou pro svou středně silnou pikantnost a intenzivní chuť.
Tyto pálivé papriky jsou populární přísadou v mexické kuchyni a jsou často používány jako příloha k jídlům, jako jsou tacos, burritos, enchiladas nebo nachos. Mohou být také použity jako dochucovadlo do sendvičů, hamburgerů, salátů nebo hot dogů. Pikantní a kyselá chuť nakládaných jalapeňos dodává jídlům výrazný a osvěžující prvek.
Počet porcí 4
Příprava je 20 minut
Suroviny
- 20 ks papriček jalapeňos
Nálev
- 250 ml vinného octa
- 500 ml vody
- 4 lžíce cukru
- 2 lžíce soli
- 6 kuliček černého celého pepře
- 2 ks bobkového listu
Postup přípravy
- Než začneme, doporučuji si na ruce natáhnout chirurgické rukavice. Papričky jsou dost pálivé. Taky pozor na protření očí u vaření.
- Papričky omyjeme, zbavíme stopek a nakrájíme na kolečka.
- Vložíme do předem vyvařených sklenic.
- V hrnci si svaříme všechny suroviny na nálev. Ještě horkým nálevem papričky zalijeme tak, aby byly ponořené. Zavíčkujeme a necháme vychladnout.
- Poté skladujeme v lednici.
- Asi za 5 dní můžeme konzumovat.