Nakládaný zeleninový salát

Nakládaný zeleninový salát je populární v mnoha kuchyních, protože je chutný, zdravý a snadno se připravuje. Přinášíme vám základní recept, ale zeleninu můžete obměňovat podle toho, co vám zrovna vyrostlo na zahrádce. Salát můžete zavařit a tím ho uchovat na zimní období.

Počet porcí je zhruba 8 sklenic (viz foto)

Doba přípravy je 2 hodiny

Suroviny 

  • 2 ks velkého čínského zelí
  • 6 ks velkých salátových okurek
  • 6 ks papriky (bílé, červené, zelené)
  • 10 ks rajčat

Nálev

  • 400 ml octa
  • 200 ml oleje
  • 400 g cukru
  • 140 g soli

Postup přípravy 

  • Všechnu zeleninu dobře omyjeme.
  • Nakrájíme na kousky, které nám vyhovují a vsypeme do velké mísy.
  • Suroviny na nálev si smícháme a vlijeme do zeleniny.
  • Dobře promícháme.
  • Necháme asi 1,5 hodiny odležet.
  • Do dobře umytých sklenic napěchujeme zeleninu včetně nálevu.
  • Správně by vám neměl zůstat žádný nálev.
  • Sklenice zavíčkujeme a uložíme v lednici.
  • Pokud chcete uchovat ve sklepě, stačí zavařit na 80 stupňů 20 minut.
  • Poté necháme vychladnout a uskladníme.
Nakládaný zeleninový salát
Nakládaný zeleninový salát