V naší rodině je nejlepší klasický rýžový nákyp s broskví. Chutnat vám bude ale i s ovocem – s jablky, švestkami, meruňkami či tvarohem.
Suroviny
- 500g rýže arborio (kulatozrnná)
- 1 litr mléka
- cukr
- hřebíček
- broskvový kompot
- 2 vejce
- skořice
- vanilkový cukr
Postup přípravy
Uvaříme rýži v mléce. Mícháme často, pozor připaluje se. Můžeme vařit 15 minut a 10 minut necháme dojít pod pokličkou.
2 vejce rozdělíme na žloutky, které vmícháme do vychládlé rýže a bílky vyšleháme na sníh, ten poté opatrně zamícháme do rýže.
Pekáček vymažeme máslem. 1 vrstva rýže a na ni dáme broskve nakrájené na kostičky. A přidáme trochu vanilkového cukru a další vrstvu nahoru posypeme skořicí a zbytek (polovinu zbytku vanilkového cukru).
Zapečeme přikryté v troubě 180C cca 20-30 minut.
Doporučujeme:
- Domácí ovesná (vločková) kaše s broskvemi
- Koláč s pudinkem a zakysanou smetanou
- Nadýchaný makovec s marmeládou
- Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
- Bramborové šišky s mákem a také se strouhankou