Vánoční ořechové trubičky s krémem jsou oblíbené a velmi chutné cukroví. Zkuste si je také upéct, uvidíte, jak vám zachutnají.
Suroviny
- 40 dkg hladké mouky
- 20 dkg mletého cukru
- 20 dkg másla
- 16 dkg mletých vlašských ořechů
- 2 vejce
- 1 žloutek
Postup přípravy
- Na vál si prosejeme mouku a cukr, přidáme pomleté ořechy, vejce a žloutek a na kostky nakrájené máslo.
- Vypracujeme těsto, které necháme v chladu odpočinout.
- Odkrojíme si část těsta a na moukou vysypaném vále vyválíme tenký plát, který si upravíme nožem do tvaru obdélníku.
- Připravíme si malá tvořítka – trubičky. Z vyváleného těsta si nožem nakrájíme obdélníčky, tak, aby byly kratší, než tvořítko a při natáčení na tvořítko se těsto nepřekládalo přes sebe. Pěkně spojíme. Je dobré mít hodně tvořítek a dopředu si těsto natočit a potom teprve péct.
- Pečeme asi na 180C 8-10 minut / hlídáme /.
- Ještě teplé sundáme z tvořítek.
Náplň
Plechovku kondenzovaného mléka vaříme asi 2 hodiny ponořené ve vodě. Našleháme si 250 gramů másla a studené uvařené kondenzované mléko spojíme s máslem.
Konce trubiček namáčíme do čokoládové polevy a necháme na alobalu nebo mřížce odkapat.
Čokoládová poleva
100 gr čokolády na vaření a 3 dkg tuku / omega / rozpustíme ve vodní lázni.
Je to dávka asi na 150 malých trubiček a proto je potřeba krém ze dvou plechovek kondenzovaného mléka a 2x máslo. Kondenzované mléko se může uvařit den předem.
Související:
- Recept na vanilkové rohlíčky
- Kokosové matcha kuličky
- Zdravé sušenky s arašídovým máslem
- Krémové dortíčky – macešky