Pastevecká polévka patří mezi české recepty. Polévka je velmi vydatná, přesto že není zahuštěná moukou, ale žemlí. Při podávání přidáme kysanou smetanu což polévku zjemní.
4 porce
Doba přípravy je 40 minut
Suroviny
- 6 ks brambor
- 1 ks cibule
- 2 lžíce sádla
- 2 žemle (starší rohlík)
- 2 ks klobásy
- Sůl podle potřeby
- Pepř podle potřeby
- Špetka mleté sladké papriky
- Špetka pálivé mleté papriky
- 1 kelímek kysané smetany
Postup přípravy
- V hrnci si rozehřejeme sádlo.
- Oloupané brambory si nakrájíme na menší kostičky.
- Cibuli si nakrájíme na drobné kousky a vložíme společně s brambory do hrnce.
- Osmažíme, vmícháme papriku, zalijeme vodou zhruba 1 ¼ litru.
- Do polévky přidáme na kostky nakrájenou žemli a vaříme do změknutí brambor.
- Potom do polévky vložíme klobásu nakrájenou na půl kolečka, necháme přejít varem a odstavíme z plotny.
- Dochutíme solí, pepřem.
- Při podávání polévku zdobíme kysanou smetanou a nasekanou petrželkou.
Další recepty polévek:
- Valašská kyselica s klobásou
- Uzená polévka s mlékem
- Selská polévka s houbami
- Čočková polévka s opečenou klobásou