Není nad domácí uzené maso a když ho upečete v troubě na cibulce, česneku a majoránce, doplníte o zelí a knedlík, tak dostanete oběd na sváteční stůl.
4 porce
Doba přípravy 2 hodiny
Suroviny
Pečené uzené maso
- 4 plátky uzené krkovičky ( nejlépe domácí)
- 1 ks cibule
- 2 ks česneku
- 1 hrst majoránky
Kysané zelí
- 800 g kysaného zelí
- 1 ks cibule
- 50 g anglické slaniny
- 2 lžíce hladké mouky
- Sůl podle potřeby
- 2 lžíce cukru krystalu
- 2 lžíce sádla
Houskový knedlík
- 400 g polohrubé mouky
- 200 ml mléka
- Sůl podle potřeby
- 1 ks vejce
- 2 ks starších rohlíků
- Půl kostky droždí
Postup přípravy
Knedlík
- Začneme nejprve knedlíky, protože nám budou kynout.
- Mléko si ohřejeme, aby bylo vlažné.
- Rozdrobíme do něj droždí a necháme vzejít kvásek. Asi 5 minut.
- Do robotové mísy si nasypeme mouku, sůl, přidáme vejce, vlijeme hotový kvásek a zapneme robota na hnětení.
- Hněteme dokud se nám nevytvoří těsto.
- Rohlíky si nakrájíme na kostičky, vsypeme do těsta a už jen lehce promícháme.
- Těsto přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout.
- Po vykynutí si na pomoučeném vále vytvarujeme dvě šišky. Necháme ještě chvíli kynout.
- Mezi tím co nám knedlíky kynou, tak si postavíme na plotnu hrnec s vodou a přivedeme k varu.
- Knedlíky vložíme do vařící vody a z každé strany vaříme asi 9 minut.
- Poté vytáhneme a rychle knedlíky propícháme vidličkou, aby se nám nesrazily.
Zelí
- Zelí neproplachujeme jen scedíme, překrájíme na menší kousky a vložíme do hrnce.
- Podlijeme trochou vody a přivedeme k varu.
- Pod poklicí dusíme do měkka.
- V menším kastrůlku si připravíme jíšku. Rozpustíme si sádlo, vložíme na kostičky nakrájenou slaninu společně s kostičkami cibule.
- Chvíli restujeme, poté zaprášíme moukou a necháme vychladnout.
- Jíšku přidáme do měkkého zelí, provaříme zhruba 10 minut a máme hotovo.
- Dochutíme cukrem, případně solí.
Maso
- Plátky masa si vložíme do pekáče.
- Na maso prolisujeme česnek, posypeme kousky cibule, přidáme v ruce rozmělněnou majoránku.
- Podlijeme trochou vody a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů zhruba 30 minut.
- A můžeme podávat oběd.
Podobné recepty:
- Pečené koleno se zelím a bramborovým knedlíkem
- Pečené kuřecí stehna na zelí, knedlík
- Výborné pečené kuře na jablkách s rýží
- Vepřová pečeně se špenátem a br. knedlíkem