Pečený čaj je skvělý způsob, jak si připravit lahodný ovocný koncentrát, který stačí jen zalít horkou vodou. Čaj se připravuje z různých druhů ovoce, cukru a koření a uchovává se v malých sklenicích, takže ho máte vždy po ruce.
Počet porcí je zhruba 5 sklenic o obsahu 200 ml
Doba přípravy je 80 minut
Suroviny
- 1 kg ovoce (jablka, hrušky, borůvky, rybíz, jahody, černý jeřáb, citrusy…)
- 5 kg krupicového cukru
- 1 ks citrón
- 2 lžíce rumu
- 2 celé skořice
- 6 ks hřebíčku
Postup přípravy
- Ovoce umyjeme, pokud chceme oloupeme jablka, hrušky.
- Všechno ovoce vložíme do pekáče.
- Přidáme cukr, citrón, rum, skořici, hřebíček a vše dobře promícháme.
- Předehřejeme troubu na 180 stupňů.
- Vložíme pekáč s ovocem a pečeme 30-40 minut. Během pečení občas promícháme.
- Ovoce pustí šťávu, která bude postupně karamelizovat.
- Horkou směs přendáme do dobře omytých sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.
- Po vychladnutí uskladníme v chladnu.
- Takto připravený čaj vám vydrží i několik měsíců.
- Pro přípravu horkého čaje, stačí 2 lžičky do hrnku a zalít vařící vodou.
- Pokud budou čaj pít děti, nepřidáváme rum.
Vyzkoušejte také