Pečený kohout na jablkách


Pečený kohout na jablkách je výjimečně lahodné a aromatické jídlo, které spojuje jemné maso kohouta s přirozenou sladkostí jablek a koření. Tento pokrm je skvělou volbou pro slavnostní příležitosti nebo rodinné obědy, protože je plný chuti a snadno se kombinuje s různými přílohami, jako jsou pečené brambory nebo čerstvý chléb.

Počet porcí 4

Doba přípravy je 2-3 hodiny (podle stáří a velikosti kohouta)

Suroviny

  • 1 kohout (2-3 kg)
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 5 ks jablek

Marináda 

  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 2 lžíce nasekané šalvěje
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • Sůl podle potřeby
  • Pepř podle potřeby

Postup přípravy

  • Smícháme všechny ingredience na marinádu a vyšleháme.
  • Kohouta opláchneme, vložíme do pekáče a polijeme marinádou ze všech stran. Necháme odležet, co nejdéle.
  • Jablka nakrájíme na čtvrtky a odstraníme jadřince. Cibuli a česnek nakrájíme na libovolné kousky.
  • Vše vložíme do pekáče s marinovaným kohoutem. Podlijeme trochou vody a vložíme do trouby.
  • Pečeme v troubě při 180 stupních zhruba 2 hodiny. Podle potřeby otáčíme a přeléváme výpekem.
  • Měkkého a dozlatova pečeného kohouta vytáhneme z trouby a před porcováním necháme odpočinout asi 10 minut.
  • Podávat můžeme s jakoukoliv přílohou.
Pečený kohout na jablkách
Pečený kohout na jablkách

Související

Dančí maso s chilli a ovocem