Křupavý pečený bůček je nejlepší lahůdkou, jak podávaný se zelím a knedlíkem, tak třeba po studenu na chleba s křenem. U nás vždy pečeme raději větší vepřový bok, protože je hned pryč.
4 porce
Doba přípravy jsou 2 hodiny
Suroviny
Na bůček
- 1 kg vepřového bůčku
- 4 ks cibule
- 8 stroužků česneku
- Sůl podle potřeby
- 2 lžičky celého kmínu
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 1 hrst majoránky
Na kysané zelí
- 1 kg kysaného zelí
- 1 ks cibule
- 50 g anglické slaniny
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce hladké mouky
Příloha
4 porce bramborových knedlíků
Postup přípravy
Pečený bůček po selsku
- Bůček si opláchneme, osušíme a ostrým nožem nařežeme kůži na čtverečky.
- Vložíme do pekáče, osolíme, přidáme kmín, papriku, majoránku, potřeme prolisovaným česnekem.
- Cibuli nakrájíme na kostky a přidáme k bůčku.
- Je lepší bůček naložit den před pečením.
- Podlijeme trochou vody, vložíme do trouby a při teplotě 180-200 stupňů pečeme. Můžeme přikrýt alobalem. Zhruba po hodině pečení bůček odkryjeme a pečeme do křupava.
Kysané zelí
- Nejlépe domácí kysané zelí si překrájíme na menší kousky, neproplachujeme.
- Vložíme do hrnce, zalijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme do měkka.
- V pánvi si rozehřejeme sádlo, vložíme na kostičky nakrájenou cibuli společně s kostičkami slaniny a opékáme.
- Po opečení zaprášíme moukou a uděláme jíšku.
- Necháme vychladnout a poté přidáme k měkkému zelí.
- Zelí provaříme zhruba 15 minut.
- Odstavíme z plotny a dochutíme solí, cukrem, případně octem.
Na talíř klademe porce bramborového knedlíku se zelím a přidáme křupavý bůček.
Doporučujeme:
- Pivovarský vepřový tokáň s bramborem
- Prejt s bramborem a zelím
- Valašské kúsky s koprovou omáčkou
- Pečená kachna s červeným zelím a karlovarským knedlíkem