Klasické medové perníčky z celozrnné špaldové mouky, které připravujeme po celý rok a nejen na Vánoce. Perníčky po upečení ztvrdnou, ale během pár dní jsou měkké. Bohužel nedokážu říct za jak dlouho, protože u nás vždy vydrží maximálně 3 dny.
Asi 50 kusů podle velikosti vykrajovátek
Doba přípravy je 90 minut
Suroviny
- 250 g hladké mouky
- 250 g špaldové celozrnné hladké mouky
- 100 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 2 lžíce medu
- 2 ks vejce (+ 1 ks vejce na potření)
- 2 lžičky perníkového koření
- 2 lžičky kakaa
- ½ lžičky jedlé sody
Postup přípravy
- Do kastrůlku si dáme rozpustit máslo.
- Přidáme cukr, med a necháme vše propojit.
- Odstavíme z plotny, necháme vychladnout.
- Potom zašlehám 2 vejce.
- Do mísy si prosejeme mouku, přidáme kakao, perníkové koření a sodu.
- Do sypké směsi přilijeme tekutou směs a v robotu vypracujeme hladké těsto.
- Těsto vyválíme na pomoučeném vále na placku.
- Z těsta vykrajujeme tvary vykrajovátky a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.
- Rozšleháme si vejce a perníčky jim potřeme.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů zhruba 8-10 minut.
- Po upečení necháme vychladnout a skladujeme v uzavřené dóze.
Související:
- Kokosové pracny – cukroví na Vánoce
- Ořechové trubičky s karamelovým krémem
- Svatomartinské rohlíčky nekynuté s ořechovou náplní
- Čokoládový dort
- Domácí rohlíky ze špaldové mouky