Pomazánka z červené řepy se zakysanou smetanou


Řepa je velmi oblíbená zelenina. Dříve jsme ji znali jen naloženou ve sladkokyselém nálevu, ale poslední dobou její obliba stoupla. Naši chutná řepná pomazánka potěší vaše chuťové buňky. Je zdravá a vhodná třeba i na chlebíčky.

5 porcí

Doba přípravy je 60 minut

Suroviny

  • 200 g červené řepy (můžete použít předvařenou řepu)
  • 50 g eidamu
  • ½ cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • Sůl podle chuti
  • Pepř podle chuti
  • 1 lžička citrónové šťávy

Postup přípravy

  1. Řepu si opláchneme, vložíme do hrnce, přivedeme k varu a vaříme do změknutí. Já jsem použila malou řepu takže mi na uvaření stačilo 40 minut.
  2. Poté scedíme, necháme vychladnou a oloupeme.
  3. Řepu na jemném struhadle nastrouháme do misky.
  4. Přidáme na jemně nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek.
  5. Eidam si nakrájíme na drobné kostičky a vsypeme k řepě.
  6. Osolíme, opepříme, vložíme kysanou smetanu, citrónovou šťávu a dobře promícháme.
  7. Pomazánka červená řepa chutná nejlépe trochu zaležená, ale u nás se to nikdy nepodaří.
  8. Mažeme na čerstvé pečivo a při podávání můžeme ozdobit nasekanou jarní cibulkou.
Pomazánka z červené řepy se zakysanou smetanou
Pomazánka z červené řepy se zakysanou smetanou

Související recepty: