Řepa je velmi oblíbená zelenina. Dříve jsme ji znali jen naloženou ve sladkokyselém nálevu, ale poslední dobou její obliba stoupla. Naši chutná řepná pomazánka potěší vaše chuťové buňky. Je zdravá a vhodná třeba i na chlebíčky.
5 porcí
Doba přípravy je 60 minut
Suroviny
- 200 g červené řepy (můžete použít předvařenou řepu)
- 50 g eidamu
- ½ cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 kelímek zakysané smetany
- Sůl podle chuti
- Pepř podle chuti
- 1 lžička citrónové šťávy
Postup přípravy
- Řepu si opláchneme, vložíme do hrnce, přivedeme k varu a vaříme do změknutí. Já jsem použila malou řepu takže mi na uvaření stačilo 40 minut.
- Poté scedíme, necháme vychladnou a oloupeme.
- Řepu na jemném struhadle nastrouháme do misky.
- Přidáme na jemně nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek.
- Eidam si nakrájíme na drobné kostičky a vsypeme k řepě.
- Osolíme, opepříme, vložíme kysanou smetanu, citrónovou šťávu a dobře promícháme.
- Pomazánka červená řepa chutná nejlépe trochu zaležená, ale u nás se to nikdy nepodaří.
- Mažeme na čerstvé pečivo a při podávání můžeme ozdobit nasekanou jarní cibulkou.
Související recepty:
- Kakaová buchta s červenou řepou
- Krkovička na česneku s bramborovou kaší
- Pomazánka z Moravanky
- Hermelínová pomazánka bez salámu