Pokud vaše děti nechtějí jíst polévky, uvařte jim tuto pórkovou, uvidíte, jak jim zachutná. Nejvíc je bude bavit ta opečená houstička / rohlík 🙂
Suroviny
- pórek
- voda
- hladká mouka
- máslo
- sůl
Postup přípravy
Pórek očistíme a rozkrojíme na půl podélně a nakrájíme na nudličky. V kastrolu rozpustíme máslo (min 50g) a přidáme pórek a asi 2 minuty opékáme. Posolíme, poprášíme moukou a chvilku osmahneme. Když se začne připalovat, zalijeme vodou – asi litrem. Na mírném plameni necháme 15-20min povařit. Sundáme ze sporáku a rozmixujeme do jemna. Osolíme dle chuti.
Podáváme s houstičkou osmaženou na másle.
Recept č.2
Jemná pórková polévka s bramborami a zeleninou. Uvařeno máte za pár minut a výsledek stojí za to. Polévku můžete zjemnit smetanou nebo na konci vaření zašlehat vejce.
5 porcí
Doba přípravy 30 minut
Suroviny
- 1 ks pórku
- 2 ks mrkve
- 1 ks petržele
- 1 ks malého celeru
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 3 lžíce hladké mouky
- Sůl podle chuti
- Pepř podle chuti
- 1 ks zeleninového bujónu
- 5 ks brambor
Postup přípravy
- V hrnci si rozehřejeme olej, vsypeme očištěnou na jemně nastrouhanou kořenovou zeleninu a restujeme.
- Pórek si dobře opláchneme, nakrájíme na půl kolečka a vložíme do hrnce.
- Po orestování zaprášíme moukou, opečeme, zalijeme vodou.
- Brambory si oloupeme, nakrájíme na menší kostičky a vložíme do polévky.
- Vložíme bujón a přivedeme k varu.
- Vaříme do změknutí brambor.
- Dochutíme solí, pepřem, případně kdo má rád může použít vegetu.
- Při podávání zdobíme nasekaným pórkem.
Doporučujeme:
- Květáková polévka
- Kapustová polévka s klobásou
- Cuketový krém – polévka se smetanou a krutony
- Žampionový krém – zdravá polévka se smetanou