Povidlová omáčka je velmi chuťově výrazná. Chutná po povidlech, perníku a rumu. Podáváme ji s uzeným masem, jiná masa se k omáčce nehodí. Můžete podávat s bramborovým, karlovarským nebo houskovým knedlíkem.
4 porce
Doba přípravy 30 minut
Suroviny
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 300 g povidel
- Špetka soli
- Špetka cukru
- 2 lžíce strouhaného perníku
- 1 panák rumu
- Citrónová šťáva podle chuti
- Špetka mleté skořice
- 4 porce uzené krkovice
- 4 porce houskových knedlíků
Postup přípravy
- V hrnci si rozehřejeme máslo.
- Vsypeme mouku a uděláme světlou jíšku.
- Jíšku rozředíme vodou zhruba 0.5 litru vody a potom budeme postupně přidávat podle potřeby.
- Vložíme povidla, rozšleháme metličkou, aby se nám nevytvořily hrudky a přivedeme k varu.
- Přisypeme perník, skořici a provaříme asi 15 minut.
- Omáčku odstavíme z plotny. Přidáme špetku soli, citronové šťávy, cukru a přilijeme rum.
- Podáváme s uvařenou uzenou krkovičkou a napařeným knedlíkem.
Doporučujeme:
- Křenová omáčka s uzeným masem a knedlíkem
- Smažená krkovička s bramborovým salátem
- Vepřová kýta zapečená se slaninou a uzeným sýrem, bramborová kaše
- Staročeská lepenice s uzeným