Jedním z nejznámějších českých Vánočních cukroví jsou pracny. Ty pečeme nejlépe na začátku prosince, aby se do Vánoc pořádně uležely. Osobně doporučuji jich napéct více, hlavně v rodinách s mlsouny, jelikož se může stát, že velká část pracen do Vánoc záhadně zmizí.
Bez cukru se zde neobejdeme, tak jako u většiny cukroví, ale naštěstí seženeme v každé sámošce jeho zdravějšího bratříčka – tedy cukr třtinový. Rovněž hladká mouka se dá nahradit, konkrétně moukou špaldovou. Je sice trošku dražší, než běžná mouka, ale po stránce chuťové, i co se týče zdraví, určitě stojí za to.
Suroviny
- 200 g špaldové jemně mleté mouky
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 150 g másla
- 120 g cukru třtinového
- 1 vejce
- 20 g kakaa
- 7 rozdrcených hřebíčků
- ½ lžičky skořice
Postup přípravy
Mouku smícháme s cukrem, ořechy, kakaem, hřebíčkem a skořicí, přidáme na kostičky nakrájené máslo a pořádně prohněteme. Vejce rozšleháme a taktéž přidáme do těsta.
Vzniklé těsto dáme alespoň na dvě hodiny odpočinout do lednice, ideálně ale nechat přes noc.
Z těsta oddělujeme kousíčky, které obalíme trochou mouky a pěchujeme do připravených vymazaných formiček.
TIP: Krémové dortíčky s vanilkovým pudinkem a citronovou polevou
Pracny pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 12-15 minut, ale hodně záleží na tom, jakou máte troubu, je potřeba pořádně hlídat.
Po upečení vyklepeme z formiček a skladujeme na chladném místě, nejlépe v papírové krabici s víkem. Pokud chcete pracny pěkně měkoučké, přidejte do krabice i rozkrojené jablko.
Pekli jsme také:
- Mandlové pracny
- Čarodějnické prsty na Halloween
- Kokosové pracny – cukroví na Vánoce
- Svatomartinské rohlíčky nekynuté s ořechovou náplní