Sedlácké brambory


Sedlácké brambory jsou dokřupava opečené brambory s cibulí, špekem, česnekem a podávané s brynzou. Jedná se o velmi jednoduchou přípravu. Podávat můžeme s okurkovým salátem s mlékem.

Počet porcí 4

Doba přípravy je 60 minut

Suroviny 

  • 1 kg brambor vařených ve slupce
  • 2 ks cibule
  • 4 ks jarní cibule
  • 100 g slaniny (špeku)
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • Sůl podle potřeby
  • Pepř podle potřeby
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • ½ lžičky celého kmínu
  • 200 g brynzy

Postup přípravy 

  • Plech vymažeme olejem.
  • Uvařené, oloupané brambory nakrájíme na silnější plátky a vložíme na plech.
  • Přidáme nakrájenou cibuli na kousky, společně s nakrájeným špekem.
  • Česnek nakrájíme na plátky a přidáme na brambory.
  • Osolíme, opepříme, posypeme paprikou, kmínem a dobře promícháme.
  • Pečeme v troubě na 200 stupňů dozlatova. Zhruba 30-40 minut. Občas promícháme.
  • Po upečení ještě horké posypeme brynzou, můžeme ozdobit nasekaným čerstvým libečkem a podáváme s okurkovým salátem.
Sedlácké brambory
Sedlácké brambory

Související

Staročeský houbový kuba