Sedlácké brambory jsou dokřupava opečené brambory s cibulí, špekem, česnekem a podávané s brynzou. Jedná se o velmi jednoduchou přípravu. Podávat můžeme s okurkovým salátem s mlékem.
Počet porcí 4
Doba přípravy je 60 minut
Suroviny
- 1 kg brambor vařených ve slupce
- 2 ks cibule
- 4 ks jarní cibule
- 100 g slaniny (špeku)
- 5 stroužků česneku
- 1 lžíce rostlinného oleje
- Sůl podle potřeby
- Pepř podle potřeby
- 1 lžička sladké mleté papriky
- ½ lžičky celého kmínu
- 200 g brynzy
Postup přípravy
- Plech vymažeme olejem.
- Uvařené, oloupané brambory nakrájíme na silnější plátky a vložíme na plech.
- Přidáme nakrájenou cibuli na kousky, společně s nakrájeným špekem.
- Česnek nakrájíme na plátky a přidáme na brambory.
- Osolíme, opepříme, posypeme paprikou, kmínem a dobře promícháme.
- Pečeme v troubě na 200 stupňů dozlatova. Zhruba 30-40 minut. Občas promícháme.
- Po upečení ještě horké posypeme brynzou, můžeme ozdobit nasekaným čerstvým libečkem a podáváme s okurkovým salátem.
Související