Sirup z bezových květů


Sirup z bezinkových květů je oblíbený snad v každé domácnosti. Můžeme ho pít jen tak s vodou, ale můžeme udělat perfektní limonádu a to tak, že sirup dolijeme sycenou vodou, přidáme pár lístků čerstvé meduňky, citrón, led a podáváme za studena. Bezová šťáva se nevaří, takže má zachovaný maximální obsah vitamínů. Pro jeho blahodárné účinky je velmi vhodný na kašel.

Z uvedeného receptu jsou zhruba 4 litry sirupu

Doba přípravy 25 hodin

Suroviny

  • 40 ks bezových květů
  • 30 g kyseliny citrónové
  • 1 ks citrónu
  • 200 g třtinového cukru
  • 2 kg cukru krystal
  • 3 l převařené studené vody

Postup přípravy

  • Květy bezu si otřepeme ( neoplachujeme), vložíme do hrnce.
  • Zalijeme studenou převařenou vodou.
  • Citrón si dobře omyjeme, nakrájíme na plátky a přidáme ke květům.
  • Vsypeme kyselinu citrónovou, promícháme.
  • Přikryjeme suchou, čistou utěrkou a necháme 24 hodin odstát.
  • Druhý den květy s citrónem vymačkáme a šťávu přecedíme do druhého hrnce.
  • Vsypeme cukr a pomalu zahříváme dokud se cukr nerozpustí.
  • Pozor nevaříme!
  • Poté sirup z bezových květů slijeme do čistých skleněných lahví a uskladníme v chladu.
Sirup z bezových květů
Sirup z bezového květu

Domácí nápoje jsou nejlepší, zkuste i tyto: