Sirup z bezinkových květů je oblíbený snad v každé domácnosti. Můžeme ho pít jen tak s vodou, ale můžeme udělat perfektní limonádu a to tak, že sirup dolijeme sycenou vodou, přidáme pár lístků čerstvé meduňky, citrón, led a podáváme za studena. Bezová šťáva se nevaří, takže má zachovaný maximální obsah vitamínů. Pro jeho blahodárné účinky je velmi vhodný na kašel.
Z uvedeného receptu jsou zhruba 4 litry sirupu
Doba přípravy 25 hodin
Suroviny
- 40 ks bezových květů
- 30 g kyseliny citrónové
- 1 ks citrónu
- 200 g třtinového cukru
- 2 kg cukru krystal
- 3 l převařené studené vody
Postup přípravy
- Květy bezu si otřepeme ( neoplachujeme), vložíme do hrnce.
- Zalijeme studenou převařenou vodou.
- Citrón si dobře omyjeme, nakrájíme na plátky a přidáme ke květům.
- Vsypeme kyselinu citrónovou, promícháme.
- Přikryjeme suchou, čistou utěrkou a necháme 24 hodin odstát.
- Druhý den květy s citrónem vymačkáme a šťávu přecedíme do druhého hrnce.
- Vsypeme cukr a pomalu zahříváme dokud se cukr nerozpustí.
- Pozor nevaříme!
- Poté sirup z bezových květů slijeme do čistých skleněných lahví a uskladníme v chladu.