Snídaňová kaše nemusí být pouze instantní a už vůbec nemusí být pouze z ovesných vloček. Tato snídaňová kaše je bezobilná, tedy i bez lepku a bez mléka. Navíc není třeba ani přidaného cukru a je tedy velice dobře stravitelná. Kaše je plná zdravých tuků a vitamínů z kešu ořechů. Kešu ořechy jsou navíc považovány za jedny z nejzdravějších ořechů vůbec. Jejich vyvážené nutriční hodnoty, které jsou prospěšné pro zdraví, tělo zasytí na celé dopoledne, bez nutnosti svačit. I díky tomu mohou posloužit i při redukční dietě. Obsahují vitamíny E, K a B6 a z minerálů například mimo jiné hořčík a železo a po snězení této kaše si navíc pomůžete snížit vysoký cholesterol.
TIP: Domácí ovesná (vločková) kaše s broskvemi
V receptu je používaná odměrka o velikosti objemu 250 ml, ale je možno využít třeba hrnek a odměřovat podle něj. Hlavní je správný poměr surovin.
Suroviny na 2 porce
- 2 odměrky kešu mouky, nebo rozmixovaných kešu ořechů na moučku
- 1 odměrka vody
- 1 lžička jablečné vlákniny
- ¼ odměrky čokoproteinu
- 1 lžička másla
- Skořice, kakao na ozdobu
- Rybíz, nebo jiné mražené ovoce
Postup přípravy
Kešu mouku smícháme s vodou a dáme vařit v malém kastrůlku. Přimícháme jablečnou vlákninu a čokoprotein a smícháme, dokud není kaše hutná.
Potom kaši předáme do misky, přidáme lžičku másla, které se nám v horké kaši hezky rozpustí a dozdobíme skořicí s kakaem a přidáme rybíz. Podáváme ihned, ale můžeme si kaši i předpřipravit večer, a ráno jen ohřát.
Kaši lze vyrobit i z přes noc namočených kešu ořechů. Ráno kešu ořechy pouze rozmixujeme s minimem vody, aby byla kaše stále pěkně hustá a přimícháme jablečnou vlákninu, čokoprotein, a zamícháme vše do kaše.
Pokud máme radši kaši teplou, teď je ta chvíle ji ohřát v mikrovlnce a nebo na plotně v malém kastrůlku. Na vrch horké kaše dáme lžičku másla a posypeme hojně kakaem a skořicí, pak přidáme rybíz a můžeme kaši podávat.
Dobrou chuť vám přeje Šárka Sedláková
Další bezlepkové recepty:
Související:
Jablečný krambl z ovesných vloček