Rozpeky jsou tradiční české pečivo, vyrobené z kynutého těsta. Podává se jako příloha k dušené mrkvi, vařené čočce, ale můžeme je použít i místo knedlíků k různým omáčkám. Nejznámější jsou v plzeňském kraji.
Počet porcí je 8
Doba přípravy je 2 hodiny
Suroviny
- 350 g hladké mouky
- 1 vejce
- 50 g rozpuštěného sádla
- 200 ml mléka
- ½ kostky droždí
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
Postup přípravy
- Do robotové mísy vsypeme mouku, cukr, sůl.
- Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí.
- Droždí zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek 5-10 minut.
- Přidáme žloutek, rozpuštěné sádlo a uhněteme vláčné, nelepivé těsto.
- Přikryjeme suchou utěrkou a necháme v teple vykynout. Zhruba 1 hodinu.
- Poté těsto rozdělíme na 8 stejných dílů, vytvarujeme bochánky a klademe na plech vyložený pečícím papírem.
- Bochánky potřeme bílkem a vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů, pečeme 30-40 minut.
- Po upečení můžeme podávat.
Související:
Domácí rohlíky ze špaldové mouky