Jáhly jsou známe především ve staročeské kuchyni. Dnes se tato surovina používá pro sladké a slané pokrmy. Je přirozeně bezlepková, takže si můžou pochutnat i lidé co nesmí lepek. Vyzkoušejte náš recept na jáhelník a uvidíte, že se k němu budete vracet. Použít můžete jakékoliv sezónní ovoce nebo kompot.
Počet porcí 8
Doba přípravy je 60 minut
Suroviny
- 300 g jáhly
- 1 l mléka
- Špetka soli
- 1 sklenice rybízového kompotu
- 50 g másla
- 4 lžíce třtinového cukru
- 2 vejce
- Olej na vymazání pečící nádoby.
Postup přípravy
- Jáhly musíme před vařením dobře propláchnout, jinak by nám při vaření zhořkly. Nejprve je propláchneme studenou vodou. Potom vařící vodou z rychlovarné konvice.
- Vložíme do hrnce, přidáme sůl, mléko a vaříme do změknutí a zhoustnutí na kaši.
- Odstavíme z plotny, vhodíme kousek másla a osladíme cukrem.
- Necháme vychladnout.
- Vejce si oddělíme a z bílků vyšleháme tuhý sníh.
- Žloutky zamícháme do kaše.
- Vyšlehaný sníh lehce zapracujeme do kaše.
- Vymažeme si formu na pečení.
- Polovinu kaše nalijeme a navrstvíme rybízový kompot.
- Zalijeme druhou polovinou.
- Vložíme do předem vyhřáté trouby a při 160 stupních pečeme 30-40 minut dozlatova.
- Poté můžeme podávat teplé i studené.