Staročeský jáhelník s rybízem


Jáhly jsou známe především ve staročeské kuchyni. Dnes se tato surovina používá pro sladké a slané pokrmy. Je přirozeně bezlepková, takže si můžou pochutnat i lidé co nesmí lepek. Vyzkoušejte náš recept na jáhelník a uvidíte, že se k němu budete vracet. Použít můžete jakékoliv sezónní ovoce nebo kompot.

Počet porcí 8

Doba přípravy je 60 minut

Suroviny

  • 300 g jáhly
  • 1 l mléka
  • Špetka soli
  • 1 sklenice rybízového kompotu
  • 50 g másla
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 2 vejce
  • Olej na vymazání pečící nádoby.

Postup přípravy

  • Jáhly musíme před vařením dobře propláchnout, jinak by nám při vaření zhořkly. Nejprve je propláchneme studenou vodou. Potom vařící vodou z rychlovarné konvice.
  • Vložíme do hrnce, přidáme sůl, mléko a vaříme do změknutí a zhoustnutí na kaši.
  • Odstavíme z plotny, vhodíme kousek másla a osladíme cukrem.
  • Necháme vychladnout.
  • Vejce si oddělíme a z bílků vyšleháme tuhý sníh.
  • Žloutky zamícháme do kaše.
  • Vyšlehaný sníh lehce zapracujeme do kaše.
  • Vymažeme si formu na pečení.
  • Polovinu kaše nalijeme a navrstvíme rybízový kompot.
  • Zalijeme druhou polovinou.
  • Vložíme do předem vyhřáté trouby a při 160 stupních pečeme 30-40 minut dozlatova.
  • Poté můžeme podávat teplé i studené.
Staročeský jáhelník s rybízem
Staročeský jáhelník s rybízem

Související recepty: