Sterilované okurky


Sterilované okurky jsou oblíbenou pochoutkou v mnoha kuchyních a lze je konzumovat samostatně nebo jako přílohu k různým pokrmům.

Doba přípravy je 1 hodina

Počet sklenic o obsahu 0.7 l zhruba 25 kusů

Suroviny

  • 10 kg očištěných okurek

Nálev / lák

  • 5 l vody
  • 1 l octa
  • 500 g cukru
  • 160 g soli

Do každé sklenice

  • 3 kuličky nového koření
  • 3 kuličky celého pepře
  • 1 bobkový list
  • 3 kolečka mrkve
  • 1 kousek cibule
  • Snítka kopru
  • Špetka hořčičného semínka
  • Podle chuti křen, chilli, česnek, skořice, hřebíček

Postup přípravy

  • Do hrnce nalijeme vodu, ocet.
  • Přidáme sůl, cukr a přivedeme k varu. Nálev necháme asi 2 minuty vařit.
  • Do čistých sklenic naskládáme okurky, koření, cibuli, mrkev a zalijeme horkým nálevem.
  • Zavíčkujeme a vložíme do zavařovacího hrnce.
  • Zavařujeme 20 minut při 80 stupních.
  • Hotové sklenice necháme vychladnout a uložíme do chladna.
Sterilované okurky
Sterilované okurky

Související recepty: