Sterilované okurky jsou oblíbenou pochoutkou v mnoha kuchyních a lze je konzumovat samostatně nebo jako přílohu k různým pokrmům.
Doba přípravy je 1 hodina
Počet sklenic o obsahu 0.7 l zhruba 25 kusů
Suroviny
- 10 kg očištěných okurek
Nálev / lák
- 5 l vody
- 1 l octa
- 500 g cukru
- 160 g soli
Do každé sklenice
- 3 kuličky nového koření
- 3 kuličky celého pepře
- 1 bobkový list
- 3 kolečka mrkve
- 1 kousek cibule
- Snítka kopru
- Špetka hořčičného semínka
- Podle chuti křen, chilli, česnek, skořice, hřebíček
Postup přípravy
- Do hrnce nalijeme vodu, ocet.
- Přidáme sůl, cukr a přivedeme k varu. Nálev necháme asi 2 minuty vařit.
- Do čistých sklenic naskládáme okurky, koření, cibuli, mrkev a zalijeme horkým nálevem.
- Zavíčkujeme a vložíme do zavařovacího hrnce.
- Zavařujeme 20 minut při 80 stupních.
- Hotové sklenice necháme vychladnout a uložíme do chladna.