Šumákový zákusek je velmi lehký a osvěžující. Dříve narození kuchaři si jistě chuť šumáku velmi dobře pamatují, proto se prostřednictvím této dobroty hned vrátíte do dětských let.
Složitost: středně složité, na plech velikosti asi 29 x 38 cm
Suroviny
- 4 vejce
- 100 ml oleje
- 100 ml mléka
- 200 gr mletého cukru
- 200 gr polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
Postup přípravy
Žloutky s cukrem umícháme, přidáme olej, mléko, mouku, prášek do pečiva a ušlehaný sníh z bílků. Na vymazaném a moukou vysypaném plechu upečeme na 180 – 200°c asi 10 – 15 minut. Záleží na troubě.
1.krém:
- 1 šlehačka v prášku
- 150 ml mléka
- 2 vanilkové cukry
- 500 ml zakysané smetany
Šlehačku rozmícháme v mléce a dle návodu vyšleháme. Smetany smícháme s vanilkovými cukry a zapracujeme šlehačku. Natřeme na vychlazené upečené těsto.
2. krém:
- 800 ml vody
- 2 vanilkové pudinky
- 200 gr krystalového cukru
- 15 gr šumáku / kupuji citronový /
- trochu kyseliny citronové
200 ml vody uvaříme s cukrem. Ve zbytku vody rozmícháme pudinky a šumák. Za stálého míchání přilejeme do vody s cukrem a vaříme, vznikne něco jako želé, ani řídké ani husté. Podle chuti se může přidat špetka kyseliny citronové. Hmota by měla být lehce nakyslá.
Necháme chladnout a mírně vlažné nalejeme na 1. krém. Pokud hmota hodně ztuhne a nedá se nalít, můžeme znovu mírně nahřát. Poté dáme vychladnout do lednice.
Související recepty:
- Nepečený dort s malinovou šlehačkou
- Buchta z BEBE sušenek s pudinkem
- Tvarohový nepečený dort s ovocem
- Čokoládová pěna bez vajec