Šumákový zákusek


Šumákový zákusek je velmi lehký a osvěžující. Dříve narození kuchaři si jistě chuť šumáku velmi dobře pamatují, proto se prostřednictvím této dobroty hned vrátíte do dětských let.

Složitost: středně složité, na plech velikosti asi 29 x 38 cm

Suroviny

  • 4 vejce
  • 100 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 200 gr mletého cukru
  • 200 gr polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva

Postup přípravy

Žloutky s cukrem umícháme, přidáme olej, mléko, mouku, prášek do pečiva a ušlehaný sníh z bílků. Na vymazaném a moukou vysypaném plechu upečeme na 180 – 200°c asi 10 – 15 minut. Záleží na troubě.

1.krém:

  • 1 šlehačka v prášku
  • 150 ml mléka
  • 2 vanilkové cukry
  • 500 ml zakysané smetany

Šlehačku rozmícháme v mléce a dle návodu vyšleháme. Smetany smícháme s vanilkovými cukry a zapracujeme šlehačku. Natřeme na vychlazené upečené těsto.

2. krém:

  • 800 ml vody
  • 2 vanilkové pudinky
  • 200 gr krystalového cukru
  • 15 gr šumáku / kupuji citronový /
  • trochu kyseliny citronové

200 ml vody uvaříme s cukrem. Ve zbytku vody rozmícháme pudinky a šumák. Za stálého míchání přilejeme do vody s cukrem a vaříme, vznikne něco jako želé, ani řídké ani husté. Podle chuti se může přidat špetka kyseliny citronové. Hmota by měla být lehce nakyslá.

TIP: Zákusek se zakysanou smetanou a ananasem

Necháme chladnout a mírně vlažné nalejeme na 1. krém. Pokud hmota hodně ztuhne a nedá se nalít, můžeme znovu mírně nahřát. Poté dáme vychladnout do lednice.

Šumákový zákusek
Šumákový zákusek

Související recepty: