Masové kuličky z IKEA jsou ikonickým švédským pokrmem, který kombinuje jemnou chuť hovězího a vepřového masa, podávaný tradičně s bramborovou kaší, smetanovou omáčkou a brusinkami. Připravit je doma není vůbec složité.
Doba přípravy je 60 minut
Počet porcí 4
Suroviny
Masové kuličky
- 250 g mletého hovězího masa
- 250 g mletého vepřového masa
- 1 vejce
- 50 g chlebové strouhanky
- 100 ml mléka
- 1 ks cibule
- 1 stroužek česneku
- Sůl podle chuti
- Pepř podle chuti
- 2 špetky mletého nového koření
- Olej na smažení podle potřeby
Omáčka
- 30 g másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 200 ml zeleninového vývaru
- 200 ml hovězího vývaru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička sójové omáčky
- 1 lžička dijonské hořčice
- Sůl podle chuti
- Pepř podle chuti
Postup přípravy masových kuliček Ikea
- V míse smícháme mleté hovězí a mleté vepřové maso.
- Přidáme na drobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vejce, strouhanku, sůl, pepř a mleté nové koření.
- Dobře promícháme nejlépe rukama.
- Ze směsi vytvarujeme kuličky a pomalu opékáme na rozehřátém oleji dozlatova.
- Hotové, propečené kuličky dáme stranou a necháme odležet.
Postup přípravy omáčky
- Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme mouku a vytvoříme hladkou světlou jíšku.
- Začneme pomalu přilévat vývar a mícháme metličkou, aby se nevytvořily hrudky.
- Vaříme na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne.
- Přidáme smetanu, sójovou omáčku, hořčici a dochutíme solí a pepřem.
- Hotové kuličky podáváme přelité omáčkou, doporučuji s bramborovou kaší a brusinkami.