Švédské masové kuličky Ikea


Masové kuličky z IKEA jsou ikonickým švédským pokrmem, který kombinuje jemnou chuť hovězího a vepřového masa, podávaný tradičně s bramborovou kaší, smetanovou omáčkou a brusinkami. Připravit je doma není vůbec složité.

Doba přípravy je 60 minut

Počet porcí 4

Suroviny

Masové kuličky 

  • 250 g mletého hovězího masa
  • 250 g mletého vepřového masa
  • 1 vejce
  • 50 g chlebové strouhanky
  • 100 ml mléka
  • 1 ks cibule
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl podle chuti
  • Pepř podle chuti
  • 2 špetky mletého nového koření
  • Olej na smažení podle potřeby

Omáčka 

  • 30 g másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička sójové omáčky
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • Sůl podle chuti
  • Pepř podle chuti

Postup přípravy masových kuliček Ikea 

  • V míse smícháme mleté hovězí a mleté vepřové maso.
  • Přidáme na drobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vejce, strouhanku, sůl, pepř a mleté nové koření.
  • Dobře promícháme nejlépe rukama.
  • Ze směsi vytvarujeme kuličky a pomalu opékáme na rozehřátém oleji dozlatova.
  • Hotové, propečené kuličky dáme stranou a necháme odležet.

Postup přípravy omáčky 

  • Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme mouku a vytvoříme hladkou světlou jíšku.
  • Začneme pomalu přilévat vývar a mícháme metličkou, aby se nevytvořily hrudky.
  • Vaříme na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne.
  • Přidáme smetanu, sójovou omáčku, hořčici a dochutíme solí a pepřem.
  • Hotové kuličky podáváme přelité omáčkou, doporučuji s bramborovou kaší a brusinkami.
Švédské masové kuličky Ikea
Švédské masové kuličky Ikea