Křehký koláč s mákem a tvarohem je lehký a svěží, takže ideální třeba po sytém obědě, kdy ještě máte místo na něco dobrého. Neříkejte, že to taky tak neděláte. Na dezert musí být prostor vždy.
Suroviny
Těsto
- 250g hladké mouky
- 150g studeného mléka
- 60g moučkového cukru
- 1 vejce
- sůl
- lžička citronové kůry
- 1-2 lžíce studené vody
Náplň
- 2x tvaroh tučný (500g)
- 30g mletého máku
- 3 vejce
- 140g krupicového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- šťáva z 1 citronu
Postup přípravy
- Zpracujeme těsto ze surovin. Ručně hněteme, ale ne příliš dlouho. Těsto rozválíme na pečícím papíru. Vymažeme si větší formu na koláč a přiložíme obráceně na rozválené těsto a obrátíme. Z pečícího papíru lehce přendáme a vtlačíme do okrajů. Vložíme do lednice do doby než se trouba vyhřeje 200C (horkovzdušná).
- Smícháme suroviny na náplň. Těsto vložíme ve formě do trouby a ještě bez náplně asi 10 minut pečeme. Poté vyndáme a necháme asi 5 – 7 minut vychladnout.
- Snížíme teplotu v troubě na 170C. Mezitím tekoutou směsí naplníme předpečený koláč. Někdy vám může zbýt trochu náplně. Takto pečeme asi 40 – 45 minut (kontrolujeme).
- Koláč má světle hnědou barvu a chutná jak samostatně, tak i třeba s trochou šlehačky a borůvkami.
Související recepty:
- Broskvový špaldový koláč s drobenkou
- American apple pie – koláč s jablky
- Jablečný koláč z bramborového těsta
- Obrácený jablečný koláč