Vánoční veverky – cukroví nejen pro děti


Blíží se Vánoce, které jsou především o rodině, blízkých a společně strávených chvílích. Byla však náramná škoda, aby vaše rodina či přátele v těchto chvílích neměli co pojídat ke kafíčku či k vánočním pohádkám.

Co tedy na tento recept budete potřebovat? Především dobrou náladu a možná pár dalších drobností:

Suroviny

  • vykrajovátko veverky (lze zvolit i jiné Vámi oblíbené zvířátko)
  • 230 gramů hladké mouky
  • 150 gramů špaldové mouky
  • 250 gramů másla (1 kostka)
  • 120 gramů moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžičku citrónové šťávy nebo kůru z jednoho menšího citrónu
  • mleté ořechy nebo v celku na zdobení
  • čokoládu na namáčení
  • kousek másla k čokoládě
  • oblíbenou marmeládu na spojování

Postup přípravy

  • Pokud plánujete péci ráno, doporučuji vyndat si máslo z lednice ještě večer, tak aby ráno mělo pokojovou teplotu, případně alespoň 1 hodinu předem.
  • Do předem připravené mísy si přesejeme mouky a cukr, tak aby z nich byl jemný prášek.
  • Poté přidáme máslo, vanilkový cukr, žloutky a citronovou šťávu. V tomto kroku lze také přidat mleté ořechy, protože co by to bylo za veverku bez „oříšku,“ že? Nebo můžete mleté ořechy vynechat a v závěru přidat každé veverce oříšek v celku.
  • Začneme těsto zpracovávat, dokud nepřestane být sypké, poté jej vyklopíme na vál či větší prkénko a pokračujeme se zpracováním až do hladké konzistence. V případě, že se těsto lepí, použijte moučkový cukr, ovšem po tročkách, ať těsto není moc sladké. Jak bude těsto hotové, strčíme jej do lednice minimálně na hodinu a půl, aby se odleželo.

Po odležení těsto vyndáme, rozdělíme na 4 kusy, aby se s ním lépe pracovalo. V následující části je potřeba pracovat rychle, aby těsto příliš nezteplalo a nezačalo se lepit. Jednotlivé kusy začneme postupně válet na požadovanou tloušťku (2-3 mm) a začneme vykrajovat. Nachystáme veverky na plech a pečeme při 180 °C cca 10 minut. Občas na těsto mrkněte, aby se veverky nespálily. Mezitím co se nám veverky pečou, tak si dáme rozpustit čokoládu s kouskem másla. Vychladlé veverky pomažeme marmeládou a spojíme k sobě, poté namáčíme ocáskem do čokolády nebo děláme lžičkou kolečka na bříšku. Ještě za tepla posypeme mletými ořechy nebo nazdobíme kouskem ořechu v celku a odložíme na rošt či špejle. Hotové veverky necháme alespoň 14 dní rozležet.

Tipy na další výborné vánoční cukroví: