Blíží se Vánoce, které jsou především o rodině, blízkých a společně strávených chvílích. Byla však náramná škoda, aby vaše rodina či přátele v těchto chvílích neměli co pojídat ke kafíčku či k vánočním pohádkám.
Co tedy na tento recept budete potřebovat? Především dobrou náladu a možná pár dalších drobností:
Suroviny
- vykrajovátko veverky (lze zvolit i jiné Vámi oblíbené zvířátko)
- 230 gramů hladké mouky
- 150 gramů špaldové mouky
- 250 gramů másla (1 kostka)
- 120 gramů moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 žloutky
- 1 lžičku citrónové šťávy nebo kůru z jednoho menšího citrónu
- mleté ořechy nebo v celku na zdobení
- čokoládu na namáčení
- kousek másla k čokoládě
- oblíbenou marmeládu na spojování
Postup přípravy
- Pokud plánujete péci ráno, doporučuji vyndat si máslo z lednice ještě večer, tak aby ráno mělo pokojovou teplotu, případně alespoň 1 hodinu předem.
- Do předem připravené mísy si přesejeme mouky a cukr, tak aby z nich byl jemný prášek.
- Poté přidáme máslo, vanilkový cukr, žloutky a citronovou šťávu. V tomto kroku lze také přidat mleté ořechy, protože co by to bylo za veverku bez „oříšku,“ že? Nebo můžete mleté ořechy vynechat a v závěru přidat každé veverce oříšek v celku.
- Začneme těsto zpracovávat, dokud nepřestane být sypké, poté jej vyklopíme na vál či větší prkénko a pokračujeme se zpracováním až do hladké konzistence. V případě, že se těsto lepí, použijte moučkový cukr, ovšem po tročkách, ať těsto není moc sladké. Jak bude těsto hotové, strčíme jej do lednice minimálně na hodinu a půl, aby se odleželo.
Po odležení těsto vyndáme, rozdělíme na 4 kusy, aby se s ním lépe pracovalo. V následující části je potřeba pracovat rychle, aby těsto příliš nezteplalo a nezačalo se lepit. Jednotlivé kusy začneme postupně válet na požadovanou tloušťku (2-3 mm) a začneme vykrajovat. Nachystáme veverky na plech a pečeme při 180 °C cca 10 minut. Občas na těsto mrkněte, aby se veverky nespálily. Mezitím co se nám veverky pečou, tak si dáme rozpustit čokoládu s kouskem másla. Vychladlé veverky pomažeme marmeládou a spojíme k sobě, poté namáčíme ocáskem do čokolády nebo děláme lžičkou kolečka na bříšku. Ještě za tepla posypeme mletými ořechy nebo nazdobíme kouskem ořechu v celku a odložíme na rošt či špejle. Hotové veverky necháme alespoň 14 dní rozležet.
Tipy na další výborné vánoční cukroví:
- Dortíčky z Burdy – domácí vánoční cukroví
- Čokoládová kolečka – cukroví s oříšky
- Bílkové kokosky + pusinky s kokosem
- Krémové dortíčky s citronovou polevou a vanilkovým pudinkem