Vejce Benedikt je tradiční pokrm, který se skládá z křehkého anglického muffinu, šunky, pošírovaného vajíčka a holandské omáčky. Následující recept vám ukáže, jak připravit vejce Benedikt doma.
Suroviny
- 2 anglické muffiny
- 4 plátky šunky
- 4 čerstvá vejce
- 1 lžíce octa
- 2 lžíce másla
- 2 žloutky
- 1 lžíce citrónové šťávy
- sůl a pepř na dochucení
- nasekaná petržel na ozdobu (nepovinné)
Postup přípravy
- Nejprve si připravte holandskou omáčku. Ve vodní lázni rozpusťte máslo a vaječné žloutky, poté přidejte citrónovou šťávu a ochuťte solí a pepřem. Vařte na mírném ohni za stálého míchání, dokud omáčka nezhoustne. Pokud se omáčka příliš zhoustne, přidejte trochu vody nebo citrónové šťávy.
- Pokračujte s přípravou pošírovaných vajec. Do hrnce nalijte vodu a přidejte lžíci octa. Přiveďte k varu a snižte teplotu na střední. Vařte, dokud se nevytvoří mírné víry ve vodě.
- Poté do vařící vody opatrně rozklepněte vejce a nechte pošírovat po dobu 3 až 5 minut, dokud se bílek ztuží, ale žloutek zůstane tekutý. Vyjměte pošírovaná vejce z vody a odložte stranou.
- Připravte anglické muffiny tím, že je překrojíte napůl a opečete na pánev nebo v toustovači.
- Na každou polovinu muffinu položte plátek šunky a na šunku položte jedno pošírované vejce.
- Nakonec pokapejte připravenými hollandskou omáčkou a ozdobte petrželí.
Vejce Benedict jsou skvělá snídaně nebo brunch, který si můžete připravit i doma. Doufám, že vám tento recept bude chutnat!