Velikonoce jsou největším křesťanským svátkem. Neslaví ho jen křesťané, ale i pro ateisty je jeho význam důležitý. Beránci jsou oblíbeným sladkým pečeným pokrmem, tak si nachystejte formu, suroviny a jdeme na osvědčený recept č.1.
Suroviny
- 120 g másla
- 4 vejce
- 200 g cukru (krupice)
- 1 vanilkový cukr
- 200 ml mléka
- 300 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- kůru z citronu
- můžete přidat i rum dle chuti
- olej
Postup přípravy
Vejce smícháme dohromady s mlékem. Mouku smícháme s kypřícím práškem, solí, vanilkovým a krupicovým cukrem a citronovou kůrou. Mléko s vejci nalijeme do sypké směsi, přilijeme olej, rum a utřeme hladké těsto. Forma musí být vymazaná a moukou vysypaná a do ní následně nalijeme těsto. Troubu jsme předehřáli na 180 °C, do ní vložíme formu a pečeme asi 40 – 50 minut.
Po upečení beránka z trouby vyndáme a necháme ji vychladnout. Až potom z ní beránka vyklopíme a potřeme. Nejlepší je čokoláda nebo citronová poleva, případně ho jen pocukrujeme. Beran je dobrý i tak.
Recept č.2
Velikonoční beránek nesmí chybět při oslavách Velikonoc. Recept je velmi jednoduchý, chce to je trpělivost při vyklápění z formy.
Beránka můžeme zdobit čokoládou, lentilkami, mašličkou…..
Počet porcí 10
Doba přípravy je 70 minut
Suroviny
- 2 ks vejce
- 1 hrnek mléka
- 5 hrnku polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 5 hrnku oleje
- 1 špetka soli
- 2 lžíce rumu
- 1 balíček kypřícího prášku
Postup přípravy
- Mouku si smícháme se solí, kypřícím práškem, cukrem a vanilkovým cukrem.
- Vejce si rozšleháme společně s mlékem.
- Vše smícháme dohromady.
- Přidáme rum, olej a utřeme na hladké těsto.
- Formu na beránka si důkladně vymažeme olejem a vysypeme moukou.
- Nalijeme těsto, přiklopíme druhou částí formy a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů.
- Pečeme zhruba 40–50 minut.
- Upečeného beránka vyndáme z trouby a co nejdříve ho vyklopíme.
- Můžeme ho zdobit čokoládovou polevou, citronovou polevou nebo jen pocukrovat.
Související recepty:
- Tvarohové cukroví z žitné mouky
- Mini Pavlova dort jako velikonoční cukroví
- Domácí velikonoční jidáše
- Nejlepší domácí máslová vánočka