Játra na roštu jsou českou klasikou, která byla hitem v restauracích. Játra koupíme za pár korun a připravíme z nich skvělý oběd. Kombinace opečených jater a křupavé anglické slaniny vás svou chutí nadchne.
4 porce
doba přípravy 1 hodina
Suroviny
- 800 g vepřová játra
- 2 lžíce sádla
- Sůl podle potřeby
- Pepř podle potřeby
- 200 g anglické slaniny
- 800 g brambor ve slupce
- 1 lžíce sladké červené papriky
- 1 lžíce provensálského koření
- 2 lžíce rostlinného oleje
Postup přípravy
- Brambory si opláchneme i se slupkou, nakrájíme na tenčí měsíčky a dáme na předem vymazaný plech.
- Posypeme paprikou, provensálským kořením, přidáme olej, sůl, dobře promícháme a pečeme při teplotě 190°C zhruba 1 hodinu.
- Vepřová játra si opláchneme, nakrájíme na tenčí plátky a opepříme, pozor nesolíme.
- V pánvi si rozehřejeme sádlo a játra z obou stran orestujeme.
- Můžeme podlít trochou vody a dusíme do měkka.
- Vodu vydusíme zpět na tuk a do pánve vložíme na plátky nakrájenou anglickou slaninu, kterou opečeme do křupava.
- Můžeme podávat společně s opečenými brambory a domácí tatarskou omáčkou.
Podobné recepty:
- Restované kuřecí játra s opečenými brambory
- Vepřová játra na cibulce a slanině
- Vepřová kotleta na zeleném pepři s rýží
- Valašské škračky