Plátek vepřového masa, naplněný domácím kysaným zelím v jemné omáčce. Maso je šťavnaté s výraznou chutí po zelí. Jako příloha se hodí rýže, knedlík, opečené brambory.
2 porce
Doba přípravy je 90 minut
Suroviny
- 2 plátky vepřové kýty
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- Sůl podle chuti
- Pepř podle chuti
- 2 plátky anglické slaniny
- 100 g kysaného zelí
- 1 ks cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 ks bobkový list
- 2 kuličky nového koření
- 2 kuličky celého pepře
- 1 lžíce sádla
- 2 porce uvařené rýže
Postup přípravy
- Plátky masa si opláchneme, naklepeme.
- Každý plátek potřeme jednou lžičkou hořčice, osolíme, opepříme.
- Na maso si položíme plátky slaniny a překrájené ( neproplachované) zelí.
- Maso srolujeme do závitku, můžeme si pomoct párátky nebo provázkem.
- V kastrůlku si rozehřejeme sádlo, vsypeme na kostky nakrájenou cibuli, kuličky koření, bobkový list a opékáme do hněda.
- Vložíme závitky, opečeme ze všech stran, aby se nám maso zatáhlo a zůstalo šťavnaté.
- Zalijeme vodou, můžeme přidat bujón a pod poklicí dusíme do měkka. Zhruba 40 minut.
- Měkké závitky vytáhneme, šťávu procedíme přes cedník do druhého kastrůlku.
- V hrnečku si rozmícháme mouku s trochou vody, aby nám vzniklo hladké těstíčko a vlijeme do šťávy.
- Přivedeme k varu, vložíme závitky zpět a provaříme ještě asi 20 minut.
- Dochutíme podle potřeby solí, pepřem a můžeme podávat s vařenou rýží.
Související recepty:
- Prejt s bramborem a zelím
- Bryndzové halušky se slaninou
- Znojemská omáčka s vepřovým masem a rýží
- Pečené uzené maso se zelím a houskovým knedlíkem